Oecumenische viering in het kader van de week van de eenheid

ETTEN-LEUR - Op zondag 19 januari zal er in de Petruskerk aan de Lange Brugstraat in Etten-Leur een oecumenische viering worden gehouden, aanvang 9.30 uur.

Wereldwijd komen in deze derde januari-week christenen van verschillende kerkgenootschappen bijeen om samen te bidden, te zingen, te luisteren en hopelijk weer geïnspireerd de wereld in te gaan om te werken aan Gods Koninkrijk. En wereldwijd wordt als teken van verbondenheid uitgegaan van een zelfde liturgie.

Het materiaal voor 2020 is voorbereid door kerken in Malta. Het thema "Buitengewoon" ligt dicht bij de bevolking van Malta. In het Bijbelboek Handelingen lezen we dat Paulus en zijn reisgenoten schipbreuk lijden op het eiland. Daar worden zij met buitengewone vriendelijkheid opgevangen. Deze gebeurtenis markeert het moment waarop het evangelie het eiland bereikt. Op 10 februari wordt deze gebeurtenis nog altijd door de christenen op Malta herdacht en gevierd. Het unieke aan dit thema is dat het ons niet alleen oproept tot buitengewone vriendelijkheid, maar ook uitdaagt om te durven ontvangen van mensen die anders zijn dan wij. Die uitdaging past goed bij de Week van Gebed voor de eenheid. Wanneer we de ander zien als bedreiging, komen we niet tot ontmoeting en zeker niet tot het vieren van eenheid.

In Etten-Leur gaat de traditie van een gezamenlijke viering op de derde zondag van januari terug naar de jaren 80 van de vorige eeuw. Dit jaar is deze viering in de Petruskerk en is voorbereid door het Oecumenisch Overleg. Voorgangers zijn pastoor Ton Willemsen en Ds. Ellen van Sluijs. Het Petruskoor verleent haar medewerking.

Net als vorig jaar zal in deze week ook een gebedsestafette gehouden worden op verschillende locaties in Etten-Leur en Rijsbergen.

Tijden en locaties

Gebedsdiensten, aanvang 19.30 uur:

Maandag 20 januari: NGK Diakonia, Gommersstraat 87, Rijsbergen.

Dinsdag 21 januari: Mariaparochie, Petruskerk, Lange Brugstraat, Etten-Leur.

Woensdag 22 januari: Protestantse Gemeente De Baai, Baai 154, Etten-Leur.

Donderdag 23 januari: Christengemeente De Hoeksteen, Het Turfschip, Schipperstraat 2, Etten-Leur.

Vrijdag 24 januari: Ichthus Evangelische Gemeente, Dreef 52, Etten-Leur.

U bent van harte welkom bij deze vieringen! [l]