Owen van Dijk legde een toptijd af. FOTO MONIQUE JANSEN
Owen van Dijk legde een toptijd af. FOTO MONIQUE JANSEN Foto:

Berg beklimmen per fiets op Munnikenheide

ETTEN-LEUR – Het was vrijdagmiddag een bijzondere gymles voor leerlingen op het Munnikenheide College in Etten-Leur. De scholieren maakten kennis met de wielrensport. Leden van de Team Jumbo-Visma Academy en wielersportvereniging Willebrord Wil Vooruit (WWV) daagden de tieners uit om per fiets een bergklim van negenhonderd meter te maken, een afstand vergelijkbaar met de Cauberg.

DOOR MONIQUE JANSEN

De leerlingen hoeven niet naar een echte berg af te reizen. De wielrenfietsen staan opgesteld in de gymzaal. Via een Virtual-Reality-route krijgen de scholieren echt het gevoel dat ze de berg aan het beklimmen zijn. Ook directeur Barbara Baelemans van het Munnikenheide College doet mee. Bezweet stapt ze van de fiets af: "Dit is heel leuk, maar wel heel zwaar!"

Fanatiek

De scholieren zijn opvallend fanatiek. Onder begeleiding van professionele trainers leggen zij de zware klim af. Chiyo (15) vindt het erg meevallen: "Ik had het zwaarder verwacht!" Zonder een druppeltje zweet volbrengt zij de klim van 900 meter. Bijzonder is dat de route in virtual reality ook echt bestaat. Scholieren 'fietsen' langs een echte weg die loopt van Los Angeles tot San Francesco. Onderweg komen zij elkaar ook nog tegen. Team Jumbo-Visma gebruikt dezelfde VR-fietsen ook voor de wielrenprofessionals.

Warm maken

De Team-Jumbo-Visma Academy wil graag meer tieners warm maken voor de wielrensport. Volgens teamhoofd Jaap van Hulten is wielrennen een ideale sport om zo rond je vijftiende mee te beginnen: "Op dit moment zien we weinig instroom in de categorieën nieuwelingen en junioren. Daar willen we graag verandering inbrengen. Op dit moment starten voornamelijk kinderen van ouders die zelf ook actief zijn in de wielerwereld. Daardoor is de pool waaruit we wielertalenten vissen erg klein. Dat is jammer." Reden voor de wielerploeg om een heuse Academy op te zetten. Wielerprofessionals geven overal in het land soortgelijke clinics. Geïnteresseerde scholieren krijgen een startpakket waarmee ze bij wielersportvereniging WWV eventueel verder van het wielrennen kunnen proeven.

Veelbelovend begin

De clinic op het Munnikenheide College is in ieder geval een veelbelovend begin. Owen (15) voltooit de klim in een toptijd van 02.28.01 minuten. Hij vindt het een geslaagde gymles: "Het is weer eens wat anders!" Quinn (15) spreekt ook van een 'leuke belevenis': "Dit mag vaker tijdens de gymles!" Na de bergrit verorberen de leerlingen massaal de gedoneerde appels en bananen. Ook ploegleider Kees Kuijlen van WWV is tevreden: "Het is een mooie samenwerking met Jumbo-Visma. Zo kunnen we laten zien dat wielrennen een hele toegankelijke sport is." De wielerclub verwelkomt graag meer jeugdige wielrenners. WWV heeft sinds 2019 een eigen trainingsbaan in de Binnentuin in Rucphen: "Hier kunnen we veilig en professioneel oefenen. Iedereen is welkom om te komen kijken", benadrukt Kuijlen.[l]