Beeld van Coster, in brons gegoten. FOTO CEES JOCHEMS
Beeld van Coster, in brons gegoten. FOTO CEES JOCHEMS Foto: cees jochems

Extra zondagopening Nederlands Drukkerij Museum

ETTEN-LEUR - Laurens Janszoon Coster is de naam die wordt toegedicht aan een vijftiende-eeuwse Haarlemmer, die voornamelijk in Nederland eeuwenlang gezien werd als uitvinder van de boekdrukkunst. Tegenwoordig bestaat echter grote twijfel aan het bestaan van de persoon Coster en is het aannemelijker dat de Duitser Johannes Gutenberg uit Mainz de uitvinder van de boekdrukkunst geweest is met als hoogtepunt het drukken van de Gutenberg Bijbel in 1455.

Hoe het verhaal precies in elkaar steekt kun je zien en horen in het Nederlands Drukkerij Museum. Mensen “uit het vak” laten u beleven wat er nu precies uitgevonden is en door wie. Op een oppervlakte van 250 m2 staan 22 antieke drukpersen en 5 zetmachines, waarvan ieder exemplaar uniek is in zijn uitvoering en toepassing. In de handzetterij en boekdrukkerij is het proces van de boekdrukkunst van begin tot einddoel te volgen.

Beleef de bijzondere ervaring om deze machines te zien werken en maak gebruik van de mogelijkheid om zelf enkele oude drukpersen te bedienen en te genieten van een bijzondere museum middag.

Kinderen gaan bij een bezoek aan het museum “zelf aan het werk” met losse letters en diverse drukpersen.

Op de bovenverdieping is momenteel de boeiende tentoonstelling “Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog” te bewonderen, maar ook de boekbinderij waar uitgelegd wordt hoe vroeger een boek tot stand kwam.

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is open van dinsdag t/m vrijdag en dus ook op de zondag 19 januari van 13.00 tot 16.30 uur.

Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu [l]