Toon Bastiaansen van zijn jeugd tot nu. FOTO LEURSE LEUT
Toon Bastiaansen van zijn jeugd tot nu. FOTO LEURSE LEUT Foto: Toon Bastiaansen

Receptie voor carnavalsvierder Toon

ETTEN-LEUR - In 2020 viert Toon Bastiaansen voor de 55e keer karnaval als lid van Leurse Leut. Dat is een mijlpaal die slechts zelden wordt gehaald. In al die jaren is Toon uitgegroeid tot een echt clubicoon die zich nog steeds volop inzet voor het Zwaajgat.

DOOR MONIQUE JANSEN

Toon werd in 1965 door zijn vriend en raadslid Piet de Regt gepolst om lid te worden van de Leurse Leut. Na nog een telefoontje van de secretaris, Robert Raaijmakers trok hij de stoute schoenen aan en in 1966 vierde Toon zijn eerste carnaval met Leurse Leut.

Gezamenlijke optocht

In die tijd was er meer aandacht voor de bouw van een Prinsenwagen en de Karnavalskrant. De optocht reed alleen op de Leur. Met behulp van Piet Teunissen en Tiny Augustijn werden later de Mauwavonden opgezet. In 1970 werd voor het eerst een gezamenlijke optocht met Etten gehouden. De toenmalige burgemeester probeerde ook om tot slechts één carnavalsvereniging te komen, maar dat mislukte. Een aantal jaar later werd er begonnen met de Zonnebloemmiddag en kwam er, na de brand in 't Turfschip een grote feesttent. Toon grossiert in unieke jubilea, zo was hij 33 jaar lid van de Raad van Elf en bekleedt hij als Maître Antoine nog steeds een bijzondere plaats in de vereniging.

Leurse carnavalsprinsen

In al die jaren heeft Toon alle zeventien Leurse carnavalsprinsen meegemaakt. Hij ziet graag meer carnavalsliefhebbers toetreden tot de Leurse Leut, want hij weet als geen ander hoe leuk dat is. Toon staat niet graag in de belangstelling, maar deze keer ontkomt hij er niet aan: Leurse Leut organiseert voor hem een receptie in de Residentie van Leurse Leut: zaal Hof van Holland. Die receptie vindt plaats op zondag 26 januari a.s. van 14:00 uur tot ongeveer 17:00 uur. Iedereen is welkom.[l]