Voorzitter Wouter de Koning van SCO is blij met verbinding. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Voorzitter Wouter de Koning van SCO is blij met verbinding. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Prijsuitreiking wordt nu echt gezamenlijk feest

ETTEN-LEUR – Het gaat er dan toch eindelijk van komen. Na tien jaar overleg zijn ze het eens geworden! Dit jaar worden de prijzen voor de Grote Carnavalsoptocht voor het eerst gezamenlijk uitgereikt door de leutvorsten van 't Stijlorenrijk, Prins Thomas III, en Ut Zwaajgat, Prins Carolus I. De optocht start op 23 februari in 't Stijlorenrijk waardoor de winnaars in het Turfschip in Ut Zwaajgat geëerd gaan worden. Volgend jaar is dat natuurlijk weer andersom.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Wouter de Koning is de voorzitter van de Stichting Carnavals Optocht Etten-Leur (SCO). Hij kent zijn pappenheimers onderhand wel. Geboren en getogen op de Leur kreeg hij carnaval met de paplepel ingegoten. Leurse Leut was uiteraard zijn karnavalsvereniging waarvan hij jarenlang lid was en zelfs drie jaar Prins Wout I. Op enig moment hield hij het voor gezien maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. "Tijdens mijn Leurse Leut periode zat ik op de schooiwagen. Zodoende leer je de optochten en de SCO kennen. Het was altijd een heel leuke dag met een prima sfeertje onder elkaar. Toen besloot ik om me aan te sluiten bij de stichting. Jan Weterings wilde na vijftien jaar stoppen als voorzitter en ik werd gevraagd om zijn taak over te nemen."

Verbroederen

Dit jaar wordt de 51ste gezamenlijke Grote Etten-Leurse Optocht gehouden. Etten startte in 1954 met drie wagens zijn eigen optocht en Leur in 1959. Maar burgemeester Oderkerk was er indertijd groot voorstander van dat Etten en Leur niet alleen met 't Stripke werden verbonden maar ook dat de carnavalsverenigingen verbroederden. Zodoende werd in 1970 de eerste gezamenlijke Grote Optocht georganiseerd die van Etten naar Leur ging. De prijzen werden altijd uitgereikt op de plaats van aankomst en door de Prins van die plaats.

Kwaliteit

"Een van de grote bouwclubs was De Schuimkoppen" herinnert De Koning zich. "Die heeft heel lang meegedaan. Zij bouwden hun grote wagens met polyester en dat waren echte bezienswaardigheden. Zij hebben de aanzet gegeven tot de kwaliteitsstandaard die we nu kennen." Volgens De Koning zijn de optochten voor een plaats als Etten-Leur altijd groot geweest en waren er veel deelnemers.

Animo

"Maar de laatste jaren zitten we eigenlijk enigszins in een neerwaartse spiraal" constateert hij. "Het animo loopt wat achteruit, niet alleen bij de bouwers van grote wagens maar ook bij de kleine. En dat ligt niet aan het aantal bouwplaatsen. Daarin wordt voorzien. Er zijn verenigingen gestopt of ze zijn samengegaan. Carnaval verandert, vroeger was het vanzelfsprekend dat de jeugd er naartoe leefde, er was niet veel anders te doen en vanuit vriendenclubjes ontstond wel wat. Nu zijn er volop alternatieven."

Sfeermakers

De Koning blijft enthousiast. "We hebben nog genoeg leuk aanbod, zowel bij de grote wagens als de kleine. En dan zijn er altijd nog de grote en kleine groepen, de individuele deelnemers en de paren. Dat zijn de sfeermakers! Het is wel jammer dat de dweilbands niet meer meelopen."

Mijlpaal

Toch wordt er dit jaar een mijlpaal bereikt. Na tien jaar nadenken en praten, een jubileum dus, komt het er eindelijk van. Ieder jaar heeft de SCO overleg met zowel de Leurse Leut als de Stijloren en elk jaar staat de gezamenlijke prijsuitreiking op de agenda. Vorig jaar werd dat agendapunt dus serieus aangepakt. "De optocht is tenslotte een gezamenlijke aangelegenheid maar het sentiment was het grootste struikelblok. We hebben altijd begrip gehad voor de tradities met zijn twee dorpskernen, twee prinsen, twee carnavalsverenigingen met elk zijn historie. Dat moet je in ere houden. Maar de verbinding zoeken is prima! We schrijven geschiedenis."

Feitelijk verandert er niet zo heel veel. De prijsuitreiking wordt wat grootser aangepakt in aanwezigheid van beide prinsen met hun gevolg. Dit jaar is het Turfschip in Ut Zwaajgat gastheer, volgend jaar wordt dat Nieuwe Nobelaer in 't Stijlorenrijk.[l]