Bezoekers zorginformatie bijeenkomst.
Bezoekers zorginformatie bijeenkomst.

Maatschappelijke en sociale informatiedagen KBO

ETTEN-LEUR - KBO-Etten-Leur heeft de afgelopen week haar maatschappelijke en sociale verantwoording genomen. KBO heeft zowel vrijdag 24 als maandag 27 januari 2 dagdelen georganiseerd waar inwoners werden bijgepraat over de wijzigingen in de Zorgwetten. Denk hierbij aan de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), de ZVW (Zorg Verzekering Wet), de WLZ (Wet Langdurige Zorg) maar ook aan de VZ (Verzachtende Zorg). Wetten waar mensen met een ziekte of een beperking, maar ook vaak bij ouderdom mee te maken krijgen. Voor de gewone burger is het een labyrint waar men niet uitkomt.

KBO-Etten-Leur heeft middels haar cliëntondersteuners dit alles nauwkeurig uitgewerkt en getracht voor de gebruiker hierin meer duidelijkheid te scheppen en waar nodig de helpende hand aangeboden. Ruim 300 bezoekers hebben de informatie dagen bezocht. Onze KBO- cliëntondersteuners Jan de Leeuw en Rob van Heuvel in nauwe samenwerking met Marieke Pette van KBO-Brabant hadden zich goed voorbereid en hadden het super voor elkaar. Met een Power Point- presentatie zijn stap voor stap alle facetten aan bod gekomen. Elke wet werd afzonderlijk behandeld.

Vanwege de persoonlijke en soms gevoelige situaties kregen de bezoekers ruimschoots de tijd om hun vragen op te schrijven. Deze vragen kunnen zij telefonisch voorleggen aan een van onze cliëntondersteuners maar zij kunnen ook een afspraak maken voor een persoonlijk bezoek. Onze mensen zullen er alles aan doen de persoon in kwestie goed en duidelijk antwoord te geven op zijn vraag. Na afloop kregen alle bezoekers een lijst met contactadressen van alle betrokken zorginstanties.

Onderwerp leeft enorm

Vaak is de gemeente maar ook de zorgverzekeraar de partij die een belangrijke rol speelt in de financiële ondersteuning van deze zorgaanvragen. Vandaar ook dat KBO-Etten-Leur het bijzonder op prijs stelde dat ook wethouder Franck Vrolijk beide dagdelen aanwezig was.

Hij opende de bijeenkomsten en sprak zijn verbazing uit over het aantal aanwezige bezoekers. Het kan niet anders of ook hij tot de conclusie moet zijn gekomen dat er enorm veel behoefte is aan dergelijke informatie. Hij sprak zijn waardering uit voor dit door KBO-Etten-Leur genomen initiatief. Ook stelde hij voor dat de gemeente en KBO frequenter met elkaar in gesprek moeten gaan. KBO-Etten-Leur weet als organisatie als geen ander wat er leeft onder de ouderen en is in dit verband een ideale gesprekspartner voor de gemeente.

Beide KBO-afdelingen pakten dit voorstel met beide handen aan en maken op korte termijn een afspraak waarbij ook het onderwerp armoedebestrijding op de agenda zal staan. Wij als KBO stellen graag onze kennis en kunde ter beschikking aan de gemeente. Er zijn voldoende schrijnende situaties waarvan wij het vermoeden hebben dat de gemeente daar niet altijd van op de hoogte is.

Wie weet is dit een eerste stap om de gemeente te bewegen eindelijk eens werk te maken van een ouderenbeleid waar het al zo lang aan ontbreekt.[l]