Bjorn en Tijm worden opgeleid door Boy Hendrikx.
Bjorn en Tijm worden opgeleid door Boy Hendrikx. Heemkundekring Jan uten Houte

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Op woensdag 13 februari wordt door Boy Hendrikx en Jos Buijs een lezing met powerpoint presentatie verzorgd in zaal Roeloffs over de luchtoorlogen en de bombardementen en luchtaanvallen in Etten en Leur. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

De lezing gaat in op de geschiedenis van het oorlogvoeren met vliegtuigen en wel specifiek gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na een korte inleiding wordt gesproken over de veranderingen tussen de wereldoorlogen. De theorievorming met de voornaamste theorie komt aan bod, evenals het testen hiervan. Zowel het Geallieerde handelen als de Duitse verdediging komt aan bod. De Amerikanen wilden overdag vliegen, de Britten kwamen er al gauw achter dat ’s-nachts vliegen beter bleek. Over hoe men dacht over en handelde met de bemanningen en de inrichting van de vliegtuigen. Ook de invloed die het vliegtuig op de oorlog ter zee komt ter sprake. De luchtoorlog boven Nederland en boven Etten-Leur wordt geduid. Ook het luchtoffensief vanaf voorjaar 1944.

Jeugdgidsen opgeleid

Afgelopen week zijn twee jeugdgidsen Bjorn en Tijm door Boy Hendrikx opgeleid om bezoekers van de tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’ in de exporuimte aan het Burchtplein 84 te informeren over de Invasie, de Bezetting en het Verzet en de Bevrijding van Etten en Leur. Bjorn was de 1001ste bezoeker van de tentoonstelling en Tijm heeft samen met de burgemeester de tentoonstelling geopend. Openingstijden zijn 13.00-17.00 uur op woensdagen, vrijdagen, zaterdagen en op koopzondagen. Zij zijn aanwezig op de woensdag en zaterdag van 14.00-16.00 uur.

Excursies Etten en Leur ’75 jaar Bevrijd’

Momenteel zijn er twee tentoonstellingen in Etten-Leur die teruggaan in de historie van 75 jaar bevrijding. In het Drukkerijmuseum is een tentoonstelling over ‘Brabantse Drukkers in de Tweede Wereldoorlog’. De tentoonstelling is zo ingericht dat er een goed beeld wordt weergeven van wat de Brabantse drukkers tijdens de oorlog aan drukwerk toch nóg konden maken en verspreiden. Er wordt ook een lezing gegeven over ‘Het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de exporuimte van de Heemkundekring is een tentoonstelling ingericht die inzicht geeft in ‘De Invasie’, ‘De Bezetting en het Verzet’ en ‘De Bevrijding’ van Etten-Leur. Tevens zijn er in de ‘bunker’ diverse films te zien waarin Etten-Leurenaren die de oorlog hebben meegemaakt terugblikken naar de bombardementen op 10 mei 1940 en sinds kort ook naar Het Dagelijkse Leven in Etten en Leur.

Voor groepen van minimaal 10 personen is het mogelijk om gebruik te maken van een dag-arrangement dat in samenspraak met het Nederlands Drukkerijmuseum en de Heemkundekring Jan uten Houte is samengesteld. Het arrangement bestaat uit een bezoek aan het Drukkerijmuseum en aan de Expo ’75 jaar bevrijd’. Reserveren via werkgroepen@janutenhoute.nl. Meer info op www.janutenhoute.nl[l]