Zonneparken komen in Etten-Leur op de geluidswal en op de oude 'stort'. FOTO SHUTTERSTOCK
Zonneparken komen in Etten-Leur op de geluidswal en op de oude 'stort'. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Geen zonneparken op landbouwgronden

ETTEN-LEUR - In de gemeente Etten-Leur zijn geen grote zonneparken nodig op landbouwgronden. "Wij hebben voldoende alternatieven", meldt wethouder Kees van Aert. Alle lokale overheden zijn door het Rijk verplicht om plannen te maken voor duurzame energieopwekking. "Wij zijn ingedeeld in het cluster West-Brabant. Samen dienen wij 1,83 terrawatt aan energie dienen op te wekken voor het jaar 2030. Zo dragen wij aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen", licht Van Aert toe.

DOOR MONIQUE JANSEN

De Regio West-Brabant is erg ambitieus en verwacht in 2030 zelfs twee terrawatt aan energie te kunnen opwekken. Deze stroomt dient uit duurzame bronnen te komen, zoals zonnepanelen en windmolens. In Etten-Leur komen twee grote zonneparken. Langs de noordzijde van rijksweg A58 realiseert het Rijksvastgoedbedrijf drie hectare aan zonnepanelen. In totaal plaatst men bijna 10.000 panelen op een aarden geluidswal. Het zonnepark produceert dan genoeg duurzame energie voor ongeveer 1.000 huishoudens.

Panelen op vuilstort

Ook de voormalige vuilstortplaats aan de Bollendonkseweg verandert in een groot zonnepark. Momenteel staat de afdeklaag vol met bomen. Het groen wordt gerooid en op een andere plek van de eigenaar komt een bos terug. Hiervoor heeft de eigenaar anderhalve hectare terrein in beeld. Het gebied van de vuilnisbelt is ongeveer tien hectare groot. De groene randen van de 'stort' blijven behouden. Op deze manier is het immense zonnepark niet zichtbaar voor voorbijgangers.

Boeren niet klem zetten

In andere gemeenten, zoals Moerdijk en Roosendaal komen grote zonneparken op weilanden en akkers. Omwonenden zijn daar vaak niet blij mee. Van Aert ziet zulke ontwikkelingen in Etten-Leur liever niet: "Wij zetten goede landbouwgronden liever niet in als zonneparken. Daar kleven ook nadelen aan. Ook vinden we het belangrijk om de agrariƫrs niet klem te zetten." De gemeente zet ook in op andere initiatieven om te voldoen aan de doelstellingen. Zo tellen ook de bestaande windmolens mee. Volgens Van Aert zijn er geen plannen voor nieuwe turbines. Wel wordt meegewerkt aan eventuele vervanging. Zo maakten de windmolens aan de Zwartenbergse Polder al plaats voor drie hogere exemplaren die veel meer energie opwekken.

Klimaatverandering

Het Rijk werkt aan het voorbereiden van Nederland op klimaatverandering. Daarnaast eist de Klimaatwet dat Nederland negen procent minder CO2 uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990. Het is de bedoeling dat Nederlanders steeds minder fossiele brandstoffen gebruiken. Daarom stimuleert de overheid bijvoorbeeld elektrisch rijden en mogen nieuwe gebouwen niet meer op gas worden aangesloten.[l]