Dames DIO goud en Nederlands Master Record. FOTO JOËLLE VAES
Dames DIO goud en Nederlands Master Record. FOTO JOËLLE VAES Joëlle Vaes

Masters DIO tot het uiterste op Open NK zwemmen

ETTEN-LEUR - Zwemcentrum Rotterdam was van 23 t/m 26 januari het strijdpodium voor 12 zwemmers van Z&PC DIO. Tijdens de Open Nederlandse Master Kampioenschappen strijden zwemmers vanaf 20 jaar om de winst in hun eigen leeftijdscategorie, verdeeld per 5 jaar.

Martino Valentijn liet op de 800m vrije slag zien dat een verbetering van zijn persoonlijk record (PR) binnen handbereik is. Zijn intensieve trainingsaanpak van de afgelopen weken leverde hem op de 200m wisselslag en op de 200m schoolslag een verdiend PR op. Marlijn Hendriksen pakte de hoogste podium plaats op maar liefst 4 afstanden: de 400m vrije slag, 100m vlinderslag, 200m vlinderslag én de 200m wisselslag. Op de 100m wisselslag en de 100m vrije slag eindigde Marlijn als 2e. Samen met Whitney van Hoeckel, Susanne van der Linden en Jolanda Post veroverde zij ook op de 4x100m wisselslag de eerste plaats en zwommen zij een nieuw Nederlands Master Record! Op de 4x100m vrije slag zwommen Marlijn, Whitney, Jolanda en Siska naar een 2e plaats. Teamwork én doorzettingsvermogen zorgde tijdens de 4x50m wisselslag, waar met Lotte Goossen-van der Plaat, Jolanda Post en invalster Joëlle Vaes in een mooie tijd finishte. Voor Lotte was dit haar eerste officiële race na de geboorte van haar dochter. Ook zij liet zien dat ze het racen nog lang niet verleerd is. Jolanda zwom in de categorie 30+ naar de eerste plaats op de 100m vrije slag, de 50m vlinderslag en de 100m wisselslag. Zilver won zij op de 50m vrije slag en de 100m vlinderslag. Susanne zwom zeer solide races op de 100 en 200m schoolslag, waar ze respectievelijk zilver en goud won. Ook op de 400m wisselslag ging zij er met de winst van door. Voor Joëlle Vaes was dit weekend ook een mooi meet moment na een fysiek pittige periode. Zij evenaarde ongeveer haar PR op de 400m vrije slag. Op de 200m rugslag verbaasde zij zichzelf, door ruim 4 seconden onder haar verwachtte richttijd te zwemmen. Whitney zwom op de korte afstanden nette races, maar liet vooral zien dat ze tijdens de nieuwe trainingen meer inhoud heeft gekregen. Op de 100m en 200m wisselslag zwom zij haar beste tijden sinds 2016. Bij de heren was het Arjan van der Plaat die er met 3 medailles van door ging. Hij verzamelde alle kleuren en was in zijn leeftijdscategorie de snelste op het koningsnummer, de 100m vrije slag. Hij behaalde de 2e plaats op de 50m vrije slag en werd 3e op de 50m vlinderslag in een zeer sterk deelnemersveld. Mathijs van der Logt zette zijn start om in medailles: op de 100m rugslag zwom hij zijn 2e tijd ooit én won een bronzen medaille. Jan van Opstal was vooral erg blij met zijn races op de korte afstanden dit weekend. Door de terugkomst van Timo Musters bij zijn oude vertrouwde vereniging konden ook de heren starten op de wisselslag en vrije slag estafettes, helaas vielen Timo, Martino, Arjan en Jan op de 4x 50m wisselslag nét buiten het podium en werden zij 4e. Op de 4x50m en 4x100m vrije slag werden door de heren teams goede tijden gezwommen. Timo zwom twee prachtige PR's op de 100m schoolslag en de 50m vrije slag. Hij zwom bijna zijn PR op de 100m wisselslag en kwam dicht in de buurt op de 100m vlinderslag. [l]