Cor Kerstens blikt terug op leven Vincent van Gogh

ETTEN-LEUR - Het thema van de Henri Mastboom Lezingencyclus luidt dit jaar ‘Plekken van plezier’. Weinig andere beroemde kunstschilders zullen zo’n innige haat-liefdeverhouding met dit thema hebben als de in Zundert geboren Vincent van Gogh.

Terwijl hij gevoed door ruzies en liefdesverdriet van de ene naar de andere streek trok, bleef hij het Brabantse boerenleven een warm hart toedragen. Van Gogh-kenner Cor Kerstens vertelt maandagavond 17 februari meer over het turbulente leven van de 19e-eeuwse postimpressionist en zijn voorliefde voor West-Brabant. De rust die Vincent van Gogh op het West-Brabantse platteland vond, zou hij in zijn kenmerkende turbulente leven nooit voor langere tijd weten te vinden in Engeland, Frankrijk of België. In het grensdorpje Zundert sleet hij het grootste deel van zijn jeugdjaren, op latere leeftijd keerde hij meermaals terug naar Etten waar zijn vader predikant was.

Rust en ruzies

Cor Kerstens, als bestuurslid verbonden aan de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur, zal tijdens de lezing dieper ingaan over de jeugdjaren van Van Gogh in het westen van onze provincie. Vanzelfsprekend blikt hij ook verder terug op het roemruchte en vaak door depressies gekwelde leven in de Waalse mijnbouwstreken, het verblijf in het zuiden van Frankrijk en de noodlottige eindperiode in het ten noorden van Parijs gelegen kunstenaarsdorp Auvers.

Mastboom Lezingencyclus

De lezing van Cor Kerstens vindt plaats op maandag 17 februari in wijkgebouw De Linde aan de Lambertusstraat 7 in Etten-Leur. Toegang gratis. Aanvang 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is het wijkgebouw open. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom Lezingencyclus, met dit seizoen ‘Plekken van plezier’ als thema. In totaal staan er acht lezingen op het programma. Meer informatie hierover vindt u op www.westbrabantsarchief.nl. [l]