De verkoop is officieel. FOTO NBU
De verkoop is officieel. FOTO NBU Foto: NBU

NBU officieel eigenaar van GGz-terrein

ETTEN-LEUR - Nederlandse Bouw Unie (NBU) uit Etten-Leur is officieel eigenaar geworden van de gronden van het voormalig GGz Breburg-terrein aan het Van Bergenplein in de gemeente.

DOOR PETER HOUTEPEN

De twee partijen hadden hierover in oktober 2017 reeds een koopovereenkomst met elkaar gesloten. NBU kan door het officieel verkrijgen van de 7 hectare grond dit voorjaar starten met de nieuwbouw van het Van Bergenpark.

Soepel

"Vanaf het moment dat wij wisten dat NBU was geselecteerd door GGz Breburg om het voormalig zorgterrein te kopen, zijn wij gestart met de planontwikkeling", zegt Séverine Blok, adjunct-directeur projectontwikkeling bij NBU. "Er hebben diverse informatieavonden met de buurt plaatsgevonden en de gemeente Etten-Leur heeft aanvullende randvoorwaarden geformuleerd. Op basis van deze input heeft NBU een stedenbouwkundig plan gemaakt en is de bestemmingswijziging in procedure gebracht. Mede door de slagvaardigheid van de gemeente Etten-Leur, verliep dit proces soepel en eind december 2019 was het bestemmingsplan onherroepelijk."

Eerste fase

Het Van Bergenpark gaat in totaal uit 221 wooneenheden bestaan. Het monumentale Sint Antoniusgebouw aan het Van Bergenplein wordt getransformeerd naar 20 unieke appartementen. De oplevering hiervan wordt eind 2020/begin 2021 verwacht. De eerste fase van de nieuwbouw bestaat uit 101 eenheden met 30 koopappartementen, 42 woningen (tweekappers, tussen- en hoekwoningen, gelijkvloerse woningen), 15 middeldure huurappartementen en 14 sociale huurappartementen.

Verkoop

Op maandag 10 februari van 18.30-20.30 uur start de verkoop van de nieuwbouw van fase 1, het Van Bergenpark 1, waarvoor geïnteresseerden welkom zijn in het Havenhuis in Etten-Leur. De resterende 100 woningen (een mix van tweekappers, vrijstaande woningen, tussen- en hoekwoningen en 30 sociale huurappartementen) in fase 2 worden naar alle waarschijnlijkheid vanaf 2022 gebouwd. Tot die tijd wonen er nog cliënten van GGz Breburg in de gebouwen op dit deel van het terrein.

Veranderingen

Als gevolg van veranderingen in de zorg besloot GGz Breburg enkele jaren geleden om een groot deel van haar terrein in Etten-Leur te verkopen. De afgelopen jaren is al steeds meer vastgoed leeg komen te staan. Uiteindelijk blijven nog ongeveer 88 cliënten en ondersteunende functies aanwezig op het deel van het terrein dat in eigendom blijft bij GGz Breburg.

Ontruimd

De verkochte panden van GGz Breburg worden de komende weken verder ontruimd en afgekoppeld van het netwerk. Vanaf maart/april kunnen de sloopwerkzaamheden starten.[l]