Niets houdt ons tegen. FOTO NICOLINE FRANKEN
Niets houdt ons tegen. FOTO NICOLINE FRANKEN Nicoline Franken

JB Walk of Life voor goede doel groot succes

ETTEN-LEUR - Zondag 2 februari, 2 dagen voor Wereldkankerdag, werd voor de eerste keer deze Memorial wandeltocht georganiseerd door de werkgroep Avondvierdaagse en atletiekvereniging Achilles. JB zijn de initialen van Jan Bakx, Achillestrainer die in 2016 overleed aan de gevolgen van kanker.

“Jan heb ik leren kennen toen ik bij Achilles voorzitter werd als een aimabele kerel. Hij was behalve trainer vaak ook organisator van allerlei activiteiten, onderlinge wedstrijdjes, speurtochten, enz. Hij bedacht van alles om de trainingen wat extra’s te geven en waardoor er een grote sociale cohesie binnen de groep ontstond. Men gaf om elkaar", aldus Hans Wierema. “Dat is binnen de Nordic Walking groep, waar Jan de initiatiefnemer en tot op het laatst trainer van was, tot op de dag van vandaag zo gebleven. Daar ontstond het idee om ter gedachtenis aan Jan deze wandeltocht te organiseren en de opbrengsten ten goede te laten komen van het KWF.”

Voorbereiding
In de voorbereiding had de organisatie voor zichzelf bepaald dat de wandeltocht geslaagd zou zijn als het bij deze eerste keer 100 deelnemers zou trekken. Het bleken er uiteindelijk 430 te worden, waarvan ongeveer driekwart uit Etten-Leur kwam. Behalve dat het aantal deelnemers de organisatie aangenaam verrast had, was ook de opbrengst een succes. “Vooraf wilden we daarover geen uitspraken doen. We wisten totaal niet wat we konden verwachten, mede omdat we besloten dat het inschrijfgeld door de deelnemers zelf bepaald mocht worden. Je moet weten dat voor een normale georganiseerde wandeling ongeveer €3,- á €4,- wordt gevraagd. Nu waren er deelnemers die daar het tienvoudige en nog wel meer voor hebben betaald. Men was over het algemeen zeer ruimhartig. Bij elkaar heeft het een mooi bedrag opgeleverd en is er € 4.000,- over gemaakt naar het KWF.”

Om 7.30u waren de eerste deelnemers al op het sportcomplex van Achilles aanwezig. Deze kwamen voor de langst mogelijke afstanden. De diverse routes waren uitgezet aan de hand van knooppunten.
Op zo’n knooppunt kon men kiezen, vervolg ik de langere route of ga ik richting het eindpunt? Deze keuze moest symbool staan voor de moeilijke keuzes waar je als patiënt en als naaste tijdens het ziekteproces ook voor komt te staan. Wil ik nog wel doorgaan?

Feed back
“Onze organisatie heeft veel positieve feed back gehad en ook leermomenten. Deelnemers hebben nu delen van Etten-Leur gezien waar ze nog nooit geweest waren. Dit is mogelijk gemaakt door het Waterschap en een hele groep bedrijven uit de agrarische sector. Zij werken dagelijks hard in en aan dit Hollandse landschap en dan is het best wel een stap om dit toegankelijk te maken voor een wandeltocht als die van ons.
Daags na de wandeltocht zijn wij de routes nagegaan en alles weer op de originele plekken aangebracht.

Het was een mooi evenement, voor Jan Bakx en al die anderen…” [l]