Prins Thomas III van 't Stijlorenrijk neemt Etten in. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Prins Thomas III van 't Stijlorenrijk neemt Etten in. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Prins Thomas III Dweilt in Stijl

ETTEN-LEUR – De kersverse leutvorst van 't Stijlorenrijk Prins Thomas III, is zelfs nog nooit lid van de Raad van Elf of deel van het protocol geweest. Maar carnaval vieren kan Tom Hayes, want zo heet hij in het dagelijks leven, met zijn jarenlange ervaring als geen ander. Hij wilde prins worden en hij werd dat ook. Een doorzetter dus. Gek genoeg komt hij uit Leur. Hoe zit dat?

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Tom Hayes werd 30 jaar geleden geboren in Etten en groeide er ook op. Hij begon met carnaval vieren toen hij tien maanden was. Pa en ma Hayes namen hem mee naar de kroeg. Altijd naar 't Karrekot (het vroegere Koetshuis). "We gingen met een hele groep, zo'n dertig man" vertelt Hayes "we waren de kroegvulling."

Dweilen

De traditie werd in ere gehouden en Tom en zijn maatjes dweilden door de jaren heen met stijl door carnaval in Etten om vervolgens af te sluiten op de Leur, want daar was de kroeg het langst open. "We waren in 2016 op de laatste dag in Leur bij Roeloffs toen prins Roelof I (Pascal Roeloffs) aankondigde te stoppen. Het was laat, we hadden een biertje op en ik dacht: ik ga de nieuwe prins worden. Ik had alleen nooit contact met de leden van Leurse Leut of de Stijloren en ik vroeg eens rond bij Roeloffs. 'Ik word volgend jaar de nieuwe prins, bij wie moet ik zijn'?" Een dame in het café zei hem: 'Jij kunt de prins niet worden. Ik ken jou niet!' maar Hayes vond dat daar best aan gewerkt kon worden.

Stripke

Er was nog een probleem. De man met prinselijke ambities woonde inmiddels in Leur en dacht dat hij dan geen prins in Etten kon worden. "Ik val er tussen en wat valt er tussen Etten en Leur? Juist, Ut Stripke. Ik dacht, ik word prins van Ut Stripke." Een nieuwe carnavalsvereniging was geboren en er werd een poging gedaan op de Ziengaovut. Tot hun eigen stomme verbazing won de club ook nog, met hun lied 'Hulde veur ut Stripke' en stonden daarmee in een klap op de Etten-Leurse kaart. Leurse Leut en de Stijloren waren geïnformeerd.

Chic

Pa Hayes raakte vorig jaar aan de praat met voorzitter Gerard van der Wielen en liet subtiel vallen dat mochten de Stijloren een nieuwe prins zoeken, zoon Tom wel interesse had. En inderdaad, prins Joris I stopte er na drie jaar mee en Hayes werd in april uitgenodigd om eens te komen praten met het bestuur. "Ik gaf aan toch nog even te willen nadenken maar ik wist eigenlijk al dat ik het zou doen toen ik de deur uit stapte. Er zijn veel jonge mensen bij de vereniging en ik vond dat ik daar mooi tussen paste. Het is een leuke club." De aanstaande leutvorst toog naar Eindhoven voor zijn prinselijke outfit en koos voor de kleuren van de Stijloren." Ook deze prins houdt, evenals zijn evenknie in Leur, van chic dus er gaat in Stijl Gedweild worden. Zijn scepter is natuurlijk een Stijloor, maar wel een met een Stripke.

Tof

En wat vindt de prins er tot nu toe van? "Vanaf april tot de elfde-van-de-elfde is best een lange tijd en ik moest het geheim houden, maar dat is me gelukt. De presentatie was heel leuk, met een hartelijke ontvangst. Je maakt zoveel mee voordat het carnaval is. Je hebt er eigenlijk geen erg in wat er allemaal bij komt kijken. De voorbereidingen voor elke evenement nemen heel wat tijd in beslag. Het is heel druk, maar tof." Hayes werd met het Prinsgeburenbal, dat dit jaar in Etten plaatsvond, meteen in het diepe gegooid.

Feest

Bij de Grote Optocht staat prins Thomas III op een gepimpte prinsenwagen. Hoe die eruit komt te zien is nog een verrassing. "Alles is helemaal nieuw voor mij en de gezamenlijke prijsuitreiking is wel heel speciaal. Eindelijk is het na jaren overleg zo ver en ik ben de éérste Ettense prins die op de Leur de prijs mede mag uitreiken. Geweldig! Als je carnaval beter kunt maken en dat samen kunt doen is dat prachtig. Het gaat om het plezier van de mensen en zo wordt dat feestje, dat eigenlijk eerst een beetje voor de wagenbouwers was, een feest voor iedereen uit Etten èn Leur![l]