Ruiter in zonnig dorp. FOTO HENRI DE COCKER STICHTING
Ruiter in zonnig dorp. FOTO HENRI DE COCKER STICHTING Henri De Cocker Stichting

Expositie 'Henri De Cocker, kleurrijk als Van Gogh'

ETTEN-LEUR - In de Van Gogh Kerk te Etten-Leur wordt van 1 maart t/m 29 maart 2020 een expositie gehouden van de Vlaamse kunstschilder Henri De Cocker.

Henri De Cocker werd in 1908 geboren in Vurste, in het Scheldeland ten zuiden van Gent. Zijn hele leven lang bleef hij wonen en werken in zijn landelijke geboortedorp, waar hij zich in stilte en afzondering, los van modes en verplichtingen, eigenzinnig en integraal kon wijden aan zijn kunstenaarsroeping. Hij genoot zijn opleiding aan de Gentse Academie (1933-1942) en het Hoger Instituut te Antwerpen (1948-1949). In een klimaat waarin het expressionisme de toon aangaf, lag het voor de hand dat hij zou starten met post-expressionistische werken met Vlaamse-rurale onderwerpen, het landbouwleven in zijn dorp, veldarbeid met kromgewerkte boeren, dampende ossen, korenoogsten en vooral de grote aardappeloogsten.

In deze periode maakte hij kennis met de werken van Vincent van Gogh en fietste in 1947 naar Otterlo om er in het Kröller-Müllermuseum de tekeningen, studies en schetsen van Van Gogh te bestuderen.

In 1949 verbleef hij in Parijs, waar een nieuwe wereld voor hem openging, een wereld van licht, kleur en andere vormen. Na vele studiereizen met de fiets, van de Noordkaap tot het zuiden van Europa, evalueerde de aardedonkere boerenwerken naar de zuiderse straatjes met volle fauvistische kleuren. In zijn laatste levensjaren kwam ook nog een ommekeer in zijn onderwerpen en begon hij fanatiek vrouwenportretten te schilderen met geweld en botsende kleuren. De donkere expressionist, die evenals Van Gogh tragisch aan zijn einde kwam, hij werd op de fiets aangereden door een vrachtauto, is uiteindelijk even kleurrijk als Van Gogh geworden.

Op de expositie zijn maar liefst 50 werken van de Cocker te zien. De expositie is te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur in de Van Gogh Kerk, Markt 4 te Etten-Leur. Info: www.vangoghkerk.nl. [l]