Kindermonument Kam Vught. FOTO COR KERSTENS
Kindermonument Kam Vught. FOTO COR KERSTENS Cor Kerstens

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Lezing Kamp Vught. Maandag 23 maart, Munnikenheidecollege, Trivium 60 Etten-Leur. Aanvang 19.30 uur. Toegang Gratis!

Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle, als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught, neemt ons in zijn presentatie mee naar het voormalige SS-concentratiekamp in Vught. Een voor velen nog vrij onbekende oorlogsgeschiedenis, die niet zover hiervandaan heeft plaatsgevonden.

Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland. Het kamp viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn. Op deze historisch beladen plek, in de bossen bij Vught, wordt de herinnering levend gehouden aan de geschiedenis van het kamp èn de slachtoffers. In woord en beeld zal Piet Pruijssers ons meenemen in het leven van de kampgevangenen.

Excursies 75 jaar Bevrijd

Momenteel zijn er twee tentoonstellingen in Etten-Leur die teruggaan in de historie van 75 jaar bevrijding.

In het Nederlands Drukkerij Museum is een tentoonstelling over ‘Brabantse Drukkers in de Tweede Wereldoorlog’. De tentoonstelling is zo ingericht dat er een goed beeld wordt weergeven van wat de Brabantse drukkers tijdens de oorlog aan drukwerk toch nóg konden maken en verspreiden. Er wordt ook een lezing gegeven over ‘Het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog’!

Informatie op www.nederlandsdrukkerijmuseum.eu.

In de exporuimte van de Heemkundekring aan het Burchtplein 84 is een tentoonstelling ingericht die inzicht geeft over ‘De Invasie’, ‘De Bezetting en het Verzet’ en ‘De Bevrijding’ van Etten-Leur. Tevens zijn er in de ‘bunker’ diverse films te zien waarin Etten-Leurenaren die de oorlog hebben meegemaakt, terugblikken naar de bombardementen op 10 mei 1940, het oorlogsgeweld en sinds kort ook naar Het Dagelijkse Leven in Etten en Leur. Informatie op www.janutenhoute.nl

Voor groepen van minimaal 10 personen is het mogelijk om gebruik te maken van een dag-arrangement dat in samenspraak met het Nederlands Drukkerij Museum en de Heemkundekring Jan uten Houte is samengesteld.

Het arrangement bestaat uit een bezoek aan het Nederlands Drukkerij Museum en aan de Expo ’75 jaar bevrijd’. Voor een lunch kan men terecht bij Tostibar Dubbel&Dwars die een speciaal luncharrangement hiervoor serveren. Reserveringen kunnen worden gedaan via werkgroepen@janutenhoute.nl en M 06-57348006.

Genealogie-avonden

Woensdag 4 maart is de eerstvolgende Genealogie-avond in het Streekmuseum Etten+Leur. Maandelijks is er een genealogie-avond waarbij met ondersteuning van deskundigen van de Heemkundekring informatie kan worden ingewonnen over het zoeken naar Stambomen en werkwijzen hiervoor. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur kan men steeds in de ontmoetingsruimte terecht. Verder zijn avonden ingepland op 1 april en 6 mei.

Meer informatie op www.hetgeheugenvanettenenleur.nl en www.janutenhoute.nl. [l]