Vuurtorenverzameldag in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De Nederlandse Vuurtoren Vereniging houdt op zaterdag 7 maart van 11.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Regiobijeenkomst Zuid te Etten-Leur in wijkgebouw De Linde (via parkeerterrein) Wipakker 16, Etten-Leur.

Het is voor en beperkt aantal van de 430 leden van de NVV een kleinschalig verzamelen, ruilen van vuurtorenspullen. Denk aan postzegels, boeken, lepeltjes, miniaturen, ansichtkaarten, foto’s enz. Een kwart eeuw organiseren we een verzamelbijeenkomst in West-Brabant. Voor de vierde maal in De Linde. Brabants gezellig, zonder langs te gaan bij een of andere vuurtoren of lichtschip. Een van de organisatoren zal een deel van zijn vuurtorenverzameling tentoonstellen. Als u als lezer vrijblijvend -uw licht wilt opsteken-, dan bent u van harte welkom! Gratis toegang.

Achtergrondinformatie

De Nederlandse Vuurtoren Vereniging, baken voor nautisch erfgoed. erfgoed. De Nederlandse Vuurtoren Vereniging (NVV) is in 1992 opgericht in Almere. Zet zich in én ondersteunt initiatieven tot behoud van het maritieme erfgoed van vuurtorens en wat daarmee verband houdt. Er is o.a. bestuurlijk overleg met Rijkswaterstaat over onderhoud van Nederlandse vuurtorens.

NVV-leden zagen onlangs met plezier, dat de vuurtorens van Ouddorp, Scheveningen, Haamstede, Noordwijk aan Zee, Egmond aan Zee en Vlieland een grondige schoonmaak ondergingen. Mét onderhouds- en schilderbeurt aan de buitenzijde. Er zijn leden die al jaren actief zijn op 2 museumlichtschepen in Den Helder, Hellevoetsluis. Of de oude vuurtoren van Hoek van Holland open stellen.

Onze vereniging heeft een website en een maritiem archief.

Onze leden verzamelen thuis, zowat alles wat met vuurtorens te maken heeft. Zoals postzegels, boeken, schilderijen, miniatuur-vuurtorens, foto’s, ansichtkaarten en andere vuurtoren-verzamelaria etc. Of historische documentatie. Op verzoek geven we ook voorlichting.

Elk jaar zijn er landelijke bijeenkomsten, vaak met bezoek aan een vuurtoren en regionale dagen voor vuurtorenverzamelaars.

NVV-leden zijn ook reislustig

Als vereniging zijn we gezamenlijk al diverse malen op vuurtorenreis geweest. Bijvoorbeeld naar Duitsland, België, naar het Vuurtoreneiland in het IJ, of per boot naar het voormalige lichteiland Goeree of naar Zuid-Engeland. Op vakantie gaan onze leden speciaal langs vuurtorens.

Ook in niet toegankelijke torens mogen wij vaak binnen. Lees de verslagen in ons mooie, glossy verenigingsblad “De Vuurboet” maar eens. Nederland is hét Europese knooppunt van transport over water.

Nog drie Nederlandse vuurtorens: in Ouddorp, Terschelling en Schiermonnikoog worden bemand met ‘verkeersleiders voor de scheepvaart’.

De Nederlandse Vuurtoren Vereniging heeft een eigen website: http://www.vuurtorens.org Met links via Facebook, Twitter, YouTube, Google Groups. NVV-magazine “De Vuurboet”. [l]