De initiatiefnemers voor de Ziengaovut gehuldigd. FOTO STELLA MARIJNISSEN
De initiatiefnemers voor de Ziengaovut gehuldigd. FOTO STELLA MARIJNISSEN Foto: Stella Marijnissen

Hommage aan Etten-Leurs carnavalslied

ETTEN-LEUR – Tijdens een speciale avond op 19 maart jongstleden in café de Klomp voorafgaand aan het leutfeest, werd een hommage gebracht aan het Etten-Leurse carnavalslied door de jaren heen. De grote carnavalswand was een feest van herkenning en de initiatiefnemers die het Ziengaovut evenement weer nieuw leven inbliezen werden gehuldigd met een plaquette, bloemen en de eremedaille van de Stijloren.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Elk jaar wordt de wand van café de Klomp tijdens carnaval gesierd door een enorme poster met een bepaald thema. Lex Froeling die deze wand ontwerpt, kreeg dit jaar de opdracht van kroegbaas Jac van Dongen: 'doe een ding over de Ziengaovut.' En zo geschiedde. De ruim acht meter lange en 1.60 meter hoge wand toonde allerlei afbeeldingen die te maken hebben met het carnavalslied en dan met name de Ziengaovut. Hèt evenement voor de verkiezing van het beste Etten-Leurse carnavalsliedje.

Succes

Die Ziengaovut, jaarlijks georganiseerd in óf het Turfschip op de Leur óf Nieuwe Nobelaer in het Ettense, leidde een kwijnend bestaan. Totdat Leila Verwijmeren, Inge Mol, Pascal Roeloffs, Patrick van Beek, Sven Willemen, Marc van Waaijenburg en Bart van Laerhoven de koppen eens bij elkaar staken en er een andere draai aan gaven. Verwijmeren: "we hebben gekozen voor kleinere locaties èn we hebben maximaal elf plekken. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt." Commissielid Bart van Laerhoven vertelt: "vanaf 2018 zijn we terug in de residenties van Leurse Leut en de Stijloren. Die zijn kleiner, intiemer en dat komt ten goede aan de sfeer." De netwerken van de diverse mensen werden uitgeplozen, mensen werden persoonlijk benaderd, en het werkte. De groepen meldden zich aan en Ziengaovut werd wederom een druk bezocht succes.

Prikkel

Klompbaas Van Dongen vond dat deze jonge garde wel eens gehuldigd mocht worden en zorgde voor de plaquettes voor hun verdiensten. "Een Etten-Leurs liedje verbindt de mensen met elkaar" vindt hij "als het dan moeilijk gaat en een aantal jongeren krijgt er weer de vaart in dan is dat aandacht waard. En wellicht een prikkel voor de rest van Etten-Leur."

Nostalgie

Aan prins Thomas III die met zijn protocol aanwezig was, de eer om de wand te onthullen. Wethouder Kees van Aert vond het een boodschap aan de Etten-Leurse gemeenschap. "Want wat is Etten-Leurs carnaval nou eigenlijk zonder MaMi, zonder Optocht en zeker zonder Ziengaovut." De wethouder hing er zelf ook tussen met zijn formatie Trits en de Karrekotters die destijds furore maakte. "We repeteerden in het Koetshuis, de klanten waren het achtergrondkoor en we hebben wel zes of zeven keer meegedaan. We werden drie keer eerst en twee keer haalden we de tweede plaats" herinnert Van Aert zich met een vleugje nostalgie. "Ik heb dit jaar in de jury gezeten, een eer om daaraan deel te mogen nemen."[l]