Karst Vaartjes (r) maakt Ed vertrouwd met het museum. FOTO GIEL VENEMA
Karst Vaartjes (r) maakt Ed vertrouwd met het museum. FOTO GIEL VENEMA Giel Venema

Museummedewerker-/ster iets voor u?

ETTEN-LEUR - In het St. Paulushofje aan de Markt in Etten-Leur bevindt zich het Streekmuseum Etten-Leur. In dit museum wordt de geschiedenis van onze woonplaats zichtbaar gemaakt, zoals bv. in de boerenkamer, waarin het wonen in een boerderij in de tijd van Vincent van Gogh tot leven komt tot en met een ruimte waarin de geschiedenis van de eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland in 1909 op initiatief van de Leurse industrieel Sybrand Heerma van Voss, zichtbaar wordt.

Daarnaast kan men o.a. een tapkast zien van een oud café, een kruidenierswinkeltje en een schoolklas. Kortom: hier komt vroeger tot leven! Dit tot leven komen is echter alleen mogelijk door de aanwezigheid en medewerking van vrijwillige medewerkers, die bezoekers welkom heten of rondleidingen kunnen verzorgen.

Is dit wellicht iets voor u? Ed is sinds enige tijd als gastheer betrokken bij het museum. Ed is 61 jaar oud en nog steeds volop in het bedrijfsleven werkzaam. Hij is afkomstig uit Rotterdam en kwam met zijn ouders in 1974 in West-Brabant wonen en hij woont zelf sinds 1985 in Etten-Leur.

Waarom is Ed bij het museum gekomen? Desgevraagd antwoord Ed dat zijn pensioen in de verte zichtbaar wordt en op zoek is naar een zinvolle invulling van de tijd die daardoor beschikbaar komt. Ed zegt: “Ik heb een Museumjaarkaart en ben eens op een zaterdagmiddag gaan kijken. Toevallig was Karst Vaartjes, de voorzitter, aanwezig en die heeft me in een gesprek op de mogelijkheid van medewerker gewezen”.

Ed is nu eens in de maand op zaterdagmiddag gastheer en maakt zich op deze manier vertrouwd met het museum. “Wellicht ga ik later een andere taak vervullen, zoals iets met de website, sponsoring of marketing. Het lijkt me leuk om te proberen de banden met het bedrijfsleven in Etten-Leur aan te halen”.

Een hobby van Ed is de Alfa Romeo-club, waarvan hij een enthousiast lid is. Ook recente geschiedenis heeft zijninteresse: “Het is belangrijk om je te verdiepen in de plaats en de streek waar je woont”.

Wilt u ook eens komen kennismaken met het museum en iets te weten te komen over de functie van vrijwilliger? Een afspraak is zo gemaakt via info@streekmuseumettenleur.nl of bekijk eerst de website eens www.streekmsueumettenleur.nl.

Er is een veelvoud van taken en functies, daar is er zeker één bij die aansluit op uw wens en interesse![l]