Fam Baremans 1500ste bezoeker. FOTO ROB SCHRAUWEN
Fam Baremans 1500ste bezoeker. FOTO ROB SCHRAUWEN Rob Schrauwen

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - 'Onze Lieve Vrouwke, gift 'm nog een douwke'. Het is een schietgebedje dat in West-Brabant na de bevrijding maar al te vaak werd uitgesproken. Want vanuit het nog steeds bezette Zuid-Holland en Gelderland schoten de Duitsers duizenden vliegende bommen af op de haven van Antwerpen. Maar veel van deze V1's haalden hun doel niet en stortten onderweg neer.

Zo ook op woensdagochtend 23 februari 1945 op 'de Korte Leur', wat nu de Korte Brugstraat heet, in Etten-Leur. Afgelopen zondag was het precies 75 jaar geleden, maar Jan Prins kan het zich nog goed herinneren. Hij stond als 15-jarig manneke een fiets te repareren in de hal van de boerderij. "De grote staldeuren vlogen door de klap 'meej gang' open en het was hier ineens mistig van alle stof."

De enorme klap kwam van een V1 die zo'n 200 meter van de boerderij neerstortte. De vliegende bom raakte op weg naar Antwerpen de zijgevel van de hervormde kerk aan de Lange Brugstraat in Leur en sloeg een stukje verderop in op de werkplaats van de familie Aarts. Bij de ontploffing vielen vier doden en 37 gewonden. Meer dan twintig gezinnen raakten dakloos.

De ramp dreigt verloren te gaan in de geschiedenis. Maar vijf jaar geleden schreef Jos Buijs er namens de heemkundekring Jan uten Houte een boekje over. Want vooral veel oude bewoners van de Korte Leur wilden er graag hun verhaal over kwijt. Zoals de moeder van Kees van den Broek, die bij de explosie haar broer en zus verloor. "Mijn moeder had echt een trauma, waar nooit aandacht aan werd besteed. Aan Jos Buijs heeft ze eindelijk haar verhaal kunnen vertellen. Het was echt een plek op haar ziel", zegt Van den Broek.

Hoewel de bevrijding in de nazomer van 1944 al uitbundig was gevierd, maakten de inslaande V1's op veel plaatsen in Brabant duidelijk dat de oorlog nog niet voorbij was. "Dat was het tegenstrijdige. De mensen rekenden daar niet meer op", licht Jos Buijs toe. Dus tot aan de capitulatie van de Duitsers werd Maria met het speciale schietgebedje nog regelmatig om bescherming gevraagd. Meer informatie op http://feed.omroepbrabant.nl/share/3159953

Boekwerkje en tentoonstelling

In de tentoonstellingsruimte ’75 jaar Bevrijd’ aan het Burchtplein 84, is het boekwerkje V1 nog te koop.
De tentoonstelling is open op woensdag, vrijdag, zaterdag en koopzondag van 13.00-17.00 uur.
Groepen kunnen op afspraak terecht en hiervoor contact opnemen met werkgroepen@janutenhoute.nl of 06-57348006.
Onlangs was de familie Baremans de 1500ste bezoeker.

Genealogie-avonden

Woensdag 4 maart is de eerstvolgende Genealogie-avond in het Streekmuseum Etten-Leur. Er kan dan met deskundigen van de Heemkundekring informatie worden ingewonnen over het zoeken naar Stambomen. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur kan men steeds in de ontmoetingsruimte terecht.
Volgende avonden is 1 april! [l]