Boomfeestdag uitgesteld door aanhoudende regenbuien

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur stelt de Boomfeestdag uit. Tientallen scholieren zouden woensdag 18 maart bij kwekerij de Ruwenberg bomen planten, maar de grond is veel te nat om nu te graven.

DOOR MONIQUE JANSEN

Sinds enkele weken regent het onophoudelijk. Dat maakt de grond veel te zompig. Ook voorspellen de weersvooruitzichten weinig goeds voor de komende tijd. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten dit schooljaar geen Boomplantdag meer te houden.

Nieuwe datum in november

In samenwerking met Brabants Landschap en de Ruwenberg zoekt men een nieuwe datum. Waarschijnlijk vindt Boomfeestdag alsnog plaats in november. De leerlingen mogen dan niet alleen een boom planten, maar krijgen ook een kijkje in de kas. Daarnaast ontvangen ze een cadeautje ter herdenking aan de dag. De gemeente Etten-Leur vindt het belangrijk dat elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één keer een boom heeft geplant: "Voor kinderen is dit een bijzondere natuurervaring waarbij we ze enthousiast maken over het belang van bomen in onze natuur."

Traditie

Normaliter vindt de Boomfeestdag plaats op de derde woensdag van maart. Dit in verband met de traditie die bij veel gemeenten nog is ingebed en de nationale biddag voor gewas en arbeid die ook op de derde woensdag in maart plaatsvindt. De organisatie krijgt vaak het verzoek om het evenement naar november te verzetten. "Dit in verband met het steeds vroeger intreden van het voorjaar. Er is hier bewust gekozen voor het voorjaar en niet voor het najaar, omdat er twee momenten in het jaar zijn waarop er tijdens schooluren naar buiten wordt gegaan te weten in de herfsttijd (bladeren en paddenstoelen zoeken) en het begin van het voorjaar (ontluiken van natuur). Zo kan natuureducatie plaatsvinden op twee verschillende momenten in het jaar. Daar waar de kinderen tegenwoordig juist al zo weinig buiten leren én spelen", meldt de organisatie.

Noodgedwongen

In Etten-Leur schuift de Boomfeestdag nu toch noodgedwongen een aantal maanden op. De scholieren planten de bomen dan met vrijwilligers van waterschap Brabantse Delta, Brabants Landschap en KOEPEL, de Etten-Leurse marktplaats voor cultuur- en natuureducatie.[l]