Concert Trouwkerkje
Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Op zondag 15 maart nodigt de Orgelkring Jacobus Zeemans u uit voor het eerste concert van dit jaar in het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein. We beginnen dit jaar niet met de klanken van het orgel maar van het klavecimbel!

Het orgel in het Trouwkerkje wordt op dit moment gerestaureerd. Orgelspel zit er op dit moment dus niet in maar dat betekent gelukkig niet dat we geen fraai concert kunnen bieden aan de muziekliefhebbers in onze regio! Organist/klavecinist Lambert van Eekelen uit Zevenbergen zal op deze zondag op zijn eigen klavecimbel een fraai concert ten gehore brengen.

Het hier bespeelde klavecimbel is een nagebouwde kopie van een Frans klavecimbel uit 1740 dat zich bevindt in het beroemde paleis te Versailles (F). Het heeft een extra “ravalement” in de baskant, dat wil zeggen extra toetsen met besnaring naar beneden, dus extra bassnaren en dito toetsen zodat de werken uit de Franse barok authentiek gespeeld kunnen worden. Het lage “register” van dit klavecimbel klinkt heel fraai. Duitse en Vlaamse clavecimbels hebben deze voorziening niet. Dit instrument is gebouwd in 1989 door Eduard Trompetter en is gebruikt als concertinstrument op de “Oude Muziekfestivals” in Brugge en Utrecht. Vorig jaar is het instrument heel fraai gerestaureerd door de klavecimbelbouwer en restaurateur Onno Peper uit Oss. Het te spelen programma zou je kunnen typeren als een “wedstrijdje” Duitsland – Frankrijk. Uit dezelfde barokperiode (1700 – 1790) worden zowel Duitse als Franse klavecimbelwerken gespeeld. U zult een enorm verschil ervaren van muzikale uitingen uit deze periode: Bach (genoegzaam bekend) en de “joyeuse” Franse componisten Jacques Duphly en François Couperin. Vooral Duphly is zijn tijd ver vooruit met al zijn “pianistische technieken” op het klavecimbel.

De Orgelkring nodigt muziekliefhebbers natuurlijk graag hiervoor uit! Aanvang 15.00 uur. [l]