De kapel dateert al van 1889. FOTO PETER HOUTEPEN
De kapel dateert al van 1889. FOTO PETER HOUTEPEN Foto: Peter Houtepen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur gaat de kapel in het Oderkerkpark verkopen. De toekomstige eigenaar zal qua gebruiksfunctie een toevoeging moeten zijn voor de totale gebruiksfunctie van het Oderkerkpark.

DOOR PETER HOUTEPEN

Enkele jaren geleden heeft de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om eens kritisch te kijken naar het gemeentelijk vastgoed. Aan de hand daarvan is een lijst opgesteld van gemeentelijke accommodaties die op termijn afgestoten kunnen worden. Ook de kapel in het Oderkerkpark stond op die lijst.

Ontmoeten

"De afgelopen periode is er een initiatief geweest om de gebruiksfuncties van het naastgelegen Oderkerkpark opnieuw te bezien", vertelt wethouder Ger de Weert. "Daaruit is duidelijk geworden dat 'ontmoeten in het groen' het thema is waaraan gesleuteld gaat worden. Dit betekent dat we de verkoop van de kapel in gang gaan zetten, met daarbij de toevoeging dat er ook rekening gehouden moet worden met de gebruiksfunctie van het Oderkerpark voor de partij die het gaat kopen."

Taxatierapport

De eerste stap is het opstellen van een taxatierapport van de kapel. Dat wil zeggen, de kapel in de huidige staat met de huidige (maatschappelijke) bestemming, en een rapport van een kapel in een gewijzigde bestemming. De Weert: "Dan moet je vooral denken aan de mogelijkheid voor het toevoegen van een horecafunctie. Dus een restaurant, een theehuis, of wat dan ook." Als die twee taxaties er zijn, gaat de kapel in de openbare verkoop. Dat zal in de loop van deze maand plaatsvinden.

Gasthuis

De kapel was onderdeel van het in 1889 gebouwde Elisabethgasthuis voor armen, zieken en hulpbehoevenden. Bijna vijftig jaar geleden, in 1971, is het oude gasthuis gesloopt en verhuisde het Elisabeth naar de Bernardlaan. Alleen de kapel bleef overeind en kwam in eigendom bij de gemeente. Omdat de kapel niet meer nodig is voor de eigen bedrijfsvoering van de gemeente en dit ook niet meer voorzien wordt voor de toekomst, heeft het college besloten het pand te verkopen.[l]