VrouwenProfiel op bezoek '75 jaar Bevrijd'
VrouwenProfiel op bezoek '75 jaar Bevrijd' Ad Kanters

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Op maandag 23 maart verzorgt Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle in het Munnikenheidecollege aan Trivium 60 Etten-Leur een lezing over Kamp Vught en Kamp Moerdijk. Aanvang 19.30 uur. Toegang Gratis.

Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle, als vrijwilliger-rondleider verbonden aan het Nationaal Monument Kamp Vught, neemt ons in zijn presentatie mee naar het voormalige SS-concentratiekamp in Vught. Kamp Vught was naast gevangenkamp ook een werkkamp en voor de joden een doorvoerkamp.

75 jaar Bevrijding tot en met 5 mei

Momenteel zijn er twee tentoonstellingen in Etten-Leur die teruggaan in de historie van 75 jaar bevrijding. Voor groepen van minimaal 10 personen is het mogelijk om gebruik te maken van een dag-arrangement dat in samenspraak met het Nederlands Drukkerij Museum en de Heemkundekring Jan uten Houte is samengesteld. Reserveringen kunnen worden gedaan via werkgroepen@janutenhoute.nl en T 06-57348006. In de exporuimte van de Heemkundekring aan het Burchtplein 84 is een tentoonstelling ingericht die inzicht geeft over ‘De Invasie’, ‘De Bezetting en het Verzet’ en ‘De Bevrijding’ van Etten-Leur. Tevens zijn er in de ‘bunker’ diverse films te zien waarin Etten-Leurenaren die de oorlog hebben meegemaakt. Nieuw is ‘de V1 op de Leur’.

Vrienden van Jan uten Houte

De bijeenkomst van de sponsoren en vrienden van Heem-El op 13 maart in de tentoonstellingsruimte aan het Burchtplein is afgelast. Dat is gebeurd op verzoek van enkele sponsoren vanwege de bedreigingen van het coronavirus. Dat betekent dat alle sponsoren nu voor 8 mei worden uitgenodigd. Op vrijdagmiddag 8 mei is er vriendenbijeenkomst van de '75 jaar Bevrijd' tentoonstelling, opnieuw in de tentoonstellingsruimte aan het Burchtplein. Dan wordt de organisatie van de herdenking van 75 jaar vrijheid in Etten-Leur afgesloten door de Heemkundekring.

Algemene Ledenvergadering

De voorjaars algemene ledenvergadering wordt deze keer gehouden in De Linde aan de Lambertusstraat op maandag 30 maart en begint om 19.30 uur. Na de pauze wordt een er presentatie verzorgd door de dialectgroep Etten. Tijdens deze ALV worden behalve de jaarrekening 2019 ook bestuursverkiezingen gehouden. Anton van Dorst die al een tijdje meedraait on het bestuur, is beschikbaar voor het overnemen van het penningmeesterschap van Jos Buijs, die deze functie tijdelijk heeft overgenomen van Jeanine Biemans. Jeanine moest vanwege gezondheidsredenen hiermee stoppen twee jaar geleden. Verder zal Jan Zengerink terugtreden als secretaris en als eindredacteur van het kwartaalblad Heem-EL. Mensen die geïnteresseerd zijn in een bestuursfunctie dan wel coördinators-functie binnen de Heemkundekring kunnen zich aanmelden bij voorzitter@janutenhoute.nl. Overigens draaien Piet Vermunt, Julia Bakker en Wim Buijs al mee in het bestuur om te bezien of dat welke rol zij inde nabije toekomst willen gaan invullen. Meer informatie op www.janutenhoute.nl[l]