Vrijwilligers en medewerkers van het hospice in gesprek met bezoekers. FOTO MONIQUE JANSEN
Vrijwilligers en medewerkers van het hospice in gesprek met bezoekers. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Aantal bezoekers open dag hospice boven verwachting

ETTEN-LEUR - De open dag bij hospice Marianahof in Etten-Leur trok zaterdag 130 bezoekers. Dat was boven verwachting. "Met 75 was ik ook ruim tevreden geweest", benadrukt manager Rob Kremers. Het was tot op het laatste moment spannend of de open dag door kon gaan.

DOOR MONIQUE JANSEN

Een aantal vrijwilligers en personeelsleden had zich op het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziek gemeld. Het RIVM vraagt alle Brabanders met verkoudheidsklachten, hoesten of koorts om hun sociale contacten te beperken. In de praktijk betekent dat voor veel mensen dat ze thuis blijven. Daardoor waren er zaterdag minder mensen beschikbaar om te helpen op de open dag.

Verkoudheidsklachten

Toch had zorgorganisatie Avoord de nodige maatregelen genomen. Manager Rob Kremers vroeg alle bezoekers bij aanvang of zij verkoudheidsklachten hadden. Wie deze vraag met ja beantwoordde, werd vriendelijk weggestuurd. Dit was overigens maar bij een paar mensen het geval. Hoogstwaarschijnlijk volgden de meeste personen met hoestklachten het advies van het RIVM keurig op. Wel moesten bezoekers hun handen desinfecteren. Daarna konden zij op rondleiding door het hospice dat is gevestigd in het oude klooster van de zusters franciscanessen. Medewerkers lieten onder meer een de voormalige kapel, een bewonersruimte, de huiskamer en de welnessbadkamer voor de cliënten zien.

Uitbreiding

Hospice Marianahof breidde vorig jaar uit van negen naar twaalf kamers. In de regio bleek namelijk grote behoefte te zijn om de laatste fase van het leven door te brengen in het Etten-Leurse hospice. De kamers beschikken over een eigen keukenblok, een rolstoelgeschikte badkamer en een zithoek. Alle ruimtes kenmerken zich door een rustige uitstraling. Ook ontving Marianahof het PREZO Hospicezorg keurmerk. Dit is een speciaal vignet voor tehuizen waar mensen in de laatste fase van hun leven verblijven. In het hospice werken gespecialiseerde verpleegkundigen en een groot aantal vrijwilligers. Zo dragen kookvrijwilligers dagelijks zorg voor een verse maaltijd voor de bewoners van het hospice.

Goede doelen

Ook vertegenwoordigers van goede doelen stonden deze dag met een kraam op de open dag. Stichting Ambulancewens vroeg aandacht voor het in vervulling laten gaan van de laatste wensen van terminaal zieke cliënten. Bezoekers kregen de gelegenheid om ook in een ambulance te kijken. Vooral kinderen vonden het spannend om een blik te werpen in de ziekenwagen. Ook Roparunteam Swietselsky Go4Life ontbrak niet. Vorig jaar ontving Marianahof een cheque van 38.000 euro van deze Roparunners. Het geld kwam ten goede aan de cliënten in het hospice. "Zo kunnen we nu een nieuw bad kopen met deurtjes. Dan is het in bad gaan een stuk minder belastend voor onze cliënten", besluit Kremers.[l]