Vluchtelingen onderweg in Europa. FOTO SHUTTERSTOCK
Vluchtelingen onderweg in Europa. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Etten-Leur huisvest
voldoende statushouders

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur heeft in de tweede helft van 2019 voldoende statushouders gehuisvest. In totaal kregen 25 asielzoekers met een verblijfsvergunning onderdak.

DOOR MONIQUE JANSEN

Daarmee voldoet de gemeente aan haar wettelijke taakstelling. Lokale overheden krijgen elk jaar de opdracht om een verplicht aantal statushouders aan een woning te helpen. Officieel moest Etten-Leur 26 mensen huisvesten, maar dit aantal werd nipt niet gehaald. Dat kwam, omdat een nareizend familielid door overmacht het vliegtuig had gemist. De provincie Noord-Brabant besloot dat dit de gemeente niet aangerekend kon worden. Voor de eerste helft van 2020 dient Etten-Leur 15 personen aan onderdak te helpen. Dit is inclusief het nareizende familielid.

Verhuizen

Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen, verhuizen zo snel mogelijk vanuit een asielzoekerscentrum naar eigen woonruimte. Gemeenten bieden huizen beschikbaar via meestal woningcorporaties. Het Centrum Orgaan opvang Asielzoekers (COA) koppelt statushouders aan gemeenten. Als een lokale overheid niet meteen een woning kan aanbieden, stokt de doorstroom vanuit het asielzoekerscentrum. Statushouders kunnen dan geen plek vrijmaken voor een andere asielzoeker. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning zijn verplicht om een woning te accepteren. Gemeenten mogen alleenstaanden ook in een gezamenlijk huis onderbrengen.[l]