Alle scholen volgen de adviezen van het RIVM op de voet.
Alle scholen volgen de adviezen van het RIVM op de voet. Foto:

Corona: Etten-Leurse scholen puzzelen om rooster toch rond te krijgen

ETTEN-LEUR – De meeste Etten-Leurse basisscholen hebben maandag nog geen leerlingen naar huis hoeven sturen. Wel was het voor alle schoolbesturen een enorme puzzel om het rooster rond te breien. Ook sturen leerkrachten kinderen met verkoudheidsklachten naar huis.

DOOR MONIQUE JANSEN

Hiermee volgen de scholen de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die adviseert volwassenen en kinderen in Brabant met coronasymptomen, zoals hoesten, snotteren en koorts om thuis te blijven.

Lege schoolbanken

Daardoor bleven veel schoolbanken maandag leeg. Ook leerkrachten met verkoudheidsklachten meldden zich ziek. "Wij sluiten aan bij de adviezen van RIVM. Dat betekent voor ons dat tien leerkrachten thuis zijn gebleven", vertelt schooldirecteur Ton van Oorschot van Stichting Leersaam, overkoepelend onderwijsorgaan van de drie openbare basisscholen in Etten-Leur.

Roeien met de riemen

Dankzij de inzet van alle medewerkers van LeerSaam hoefde maandag slechts één klas naar huis te worden gestuurd. Wel noemt Van Oorschot de toestand zorgelijk: "We hebben nu bijvoorbeeld intern begeleiders en directeuren voor de klas staan. Zij komen nu niet aan hun eigen werkzaamheden toe, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben."

Groot compliment

Dat merkt ook directeur Arnoud Wever van PCPO Midden-Brabant. Alle zeventien protestantse basisscholen slaagden erin om de schoolklassen te bemensen. "Vijftien groepen dreigden zonder leerkracht te vallen. Dankzij knippen en plakken hebben we geen enkele klas naar huis hoeven sturen. Onze medewerkers verdienen dan ook een groot compliment. Veel collega's zijn extra komen werken." Toch maakt Wever zich grote zorgen. Als de corona-uitbraak groter wordt, ontkomt ook PCPO niet aan het thuishouden van complete groepen.

Zeshonderd leerlingen ziek

Bij de KSE bleven maandag in totaal 600 leerlingen thuis. Het gros meldde zich ziek vanwege verkoudheidsklachten. Ook 27 medewerkers gingen niet aan het werk. Meer dan twintig personeelsleden hadden symptomen, zoals hoesten. Op dit moment zijn er bij de KSE nog geen vastgestelde coronabesmettingen. De directie van de school heeft besloten om de aanmeldavond deze week op donderdag voor basisschoolscholieren door te laten gaan. "Maar wie verkouden is, wordt verzocht niet te komen. Deze mensen kunnen een formulier eventueel wel afgeven bij de receptie", geeft woordvoerster Caroline Hoendervangers aan.

Schoolreizen wel of niet doorgaan

De directie bekijkt nog of schoolreizen naar het buitenland doorgaan. Zo staan er tripjes naar Rome en Toscane gepland. Italië gaat gebukt onder een coronapandemie. Zevenduizend mensen zijn besmet. Zestien miljoen Italianen mogen hun regio niet verlaten. Eind maart besluit het bestuur wat er met deze reizen gaat gebeuren. "Op dit moment verschilt de situatie per dag. Daardoor nemen we nu geen besluit. We blijven alle adviezen op de voet volgen", geeft Hoendervangers aan.[l]