De Rode Poort wordt druk gebruikt. FOTO JACK KONINGS
De Rode Poort wordt druk gebruikt. FOTO JACK KONINGS Foto: Jack Konings

Geen maatregelen voor veiliger Rode Poort

ETTEN-LEUR – De gemeente Etten-Leur neemt geen maatregelen om de Rode Poort verkeersveiliger te maken. Bewoners klaagden over een toename van zwaar vrachtverkeer, scheuren aan de woningen en een tekort aan parkeerplaatsen. CDA-Raadslid Jürgen van Hulst vroeg het college van burgemeester en wethouders om in actie te komen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Het CDA kwam met verschillende aanbevelingen om de verkeerssituatie te verbeteren. Zo stelde Van Hulst voor om de vrachtwagenchauffeurs te weren uit de Rode Poort en de drempels ter hoogte van de Banakkerstraat te vervangen door een zebrapad. Ook vroeg hij het gemeentebestuur om in gesprek te gaan met ondernemers. Die zouden truckers moeten vragen om niet stil te staan bij de Rode Poort voor de rotonde met de Bisschopsmolenstraat om te laden en te lossen. Tenslotte pleit de partij voor een onderzoek om extra parkeerplaatsen te realiseren op het gemeenterrein aan de Slotlaan.

Snelheid niet te hard

Wethouder Kees van Aert geeft aan dat er verkeerstellingen zijn geweest op de Rode Poort. Hieruit blijkt dat het aantal verkeersbewegingen is toegenomen. Weggebruikers blijken niet te hard te rijden. "De snelheid blijft gemiddeld onder de vijftig kilometer per uur", stipt Van Aert aan. Hij benadrukt wel dat dit in de beleving van bewoners heel anders kan zijn. Vrachtwagenchauffeurs mogen ook door de straat blijven rijden. Volgens de wethouder is de situatie zeker niet zorgelijk. De geluidsdruk valt binnen de perken. De meeste bewoners kozen er in het verleden namelijk voor om hun huis goed te isoleren. Het asfalt werkt bovendien geluidswerend. Ook rijdt er op dit moment veel bouwverkeer door de voorbereidingswerkzaamheden voor het nieuwe theater. Deze situatie is tijdelijk.

Hoge parkeerdruk

Bewoners klagen verder over een hoge parkeerdruk. Het gemeentebestuur kiest ervoor om op korte termijn geen extra parkeerplaatsen te maken aan de Slotlaan. "Straks komen er extra parkeerplaatsen bij de Nieuwe Nobelaer. Daarom steken we nu geen energie in tijdelijke plekken. Er is al een mogelijkheid om bij het zwembad te parkeren", licht Van Aert toe.

Scheurtjes aan huizen

Bewoners krijgen geen compensatie voor de scheurtjes aan huizen. Zij claimen dat die zijn ontstaan door het af- en aanrijden van vracht- en bouwverkeer. Volgens het college van burgemeester en wethouders is niet duidelijk hoe deze spleten in de muur zijn gekomen. Van Aert meent dat hier meerdere oorzaken voor kunnen bestaan. Als een bewoner duidelijkheid wilt, dan dient die zelf onderzoek te laten doen naar de totstandkoming van de scheuren. De gemeente staat daarna open voor een gesprek over de oorzaak.[l]