Boomwortels drukken het kunstgras in speeltuintjes omhoog. FOTO SHUTTERSTOCK
Boomwortels drukken het kunstgras in speeltuintjes omhoog. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Valdempend kunstgras wordt vervangend

ETTEN-LEUR - In vijf speeltuinen in de gemeente Etten-Leur drukken boomwortels het valdempende kunstgras bij speeltoestellen omhoog. Daardoor voldoen deze plekken niet aan de eisen die gelden voor speellocaties.

DOOR MONIQUE JANSEN

"We hebben daarom opdracht gegeven om de ondergrond te vervangen. Vooral de zijkanten komen omhoog", vertelt wethouder Kees van Aert. De nieuwe ondergrond is wel bestand tegen de oprukkende boomwortels.

Geen gevaar

Het is volgens Van Aert niet nodig de bomen te kappen: "Dat gaan we zeker niet doen!" Hij benadrukt dat de gemeente zuinig omgaat met al het groen. Ook bestaat er geen direct gevaar voor kinderen. De omhoogkomende kunstgrasmatten kwamen aan het licht na een keuring. Inspecteurs bekijken elk jaar of alle speellocaties nog aan alle veiligheidseisen voldoen en geven adviezen.

'Geen bomen kappen'

Locaties

Speellocaties waar het kunstgras wordt vervangen, liggen aan de Baai, het Vincent van Goghplein, de Laurierhof en de Roerdomp. Van Aert kan nog niet zeggen wanneer de ondergrond op de schop gaat. Dat ligt aan de planning van de leverancier die de kunstgrasmatten levert. Voor speeltuinen bestaat bestaat speciaal valdempend kunstgras. Dat breekt de eventuele val van een kind.[l]