In Etten-Leur is onvoldoende belangstelling voor glasvezel. FOTO EBBES FOTOGRAFIE
In Etten-Leur is onvoldoende belangstelling voor glasvezel. FOTO EBBES FOTOGRAFIE Foto: Ebbes Fotografie

Glasvezelnetwerk Etten-Leur van de baan

ETTEN-LEUR - De aanleg van een glasvezelnetwerk in Etten-Leur is van de baan. Er is niet voldoende animo voor vanuit de inwoners van de gemeente. Het benodigde aantal van 30 procent van de bedrijven en huishoudens is niet gehaald.

DOOR MONIQUE JANSEN

De vraagbundelingscampagne heeft uitgewezen dat er op dit moment te weinig animo is voor glasvezel. Hierdoor gaat de aanleg van het netwerk niet door in de gemeente. Inwoners die zich wel hebben aangemeld ontvangen bericht dat het contract wordt ontbonden. Eric Vos van E-Fiber vindt het een spijtige uitkomst: "We hadden graag geïnvesteerd in de aanleg van een glasvezelnetwerk in Etten-Leur. Het is een kostbare investering, vandaar dat een minimale deelname (zo'n dertig procent van de huishoudens) noodzakelijk is om de aanleg rendabel te maken. We willen iedereen die zich heeft aangemeld en iedereen die zich heeft ingezet ontzettend bedanken!"

Contracten worden ontbonden

Bewoners hadden tot 1 februari om zich in te schrijven. Inwoners die zich wel hebben aangemeld ontvangen bericht dat het contract wordt ontbonden. Zij hadden zich aangemeld bij één van de aanbieders van internet, televisie en telefonie via een glasvezelverbinding. Als voldoende bewoners zich hadden aangemeld, was de schop halverwege dit jaar de grond ingegaan. De gemeente Etten-Leur maakte in de zomer nog feestelijk bekend dat er een glasvezelnetwerk op komst. Dat gebeurde met een officieel moment op de plek waar de Ettensebaan en de Zundertseweg in elkaar overgaan, bij de kruising met het Schuitvaartjaagpad. Etten-Leur werkte namelijk nauw samen met buurgemeente Zundert. Daarom gaven zij een officieel tintje aan het besluit. Toenmalig wethouder Martin van der Bijl gaf aan vertrouwen te hebben in het behalen van de dertig-procent-grens. De gemeenten gingen voor vijf jaar in zee met E-fiber. Die wilde glasvezel aanleggen in het bebouwde kom, maar ook in het buitengebied. Zeker in dunbevolkte gebieden heeft nog niet iedereen snel internet.

Niet zomaar rendabel

Het aanleggen van het glasvezelnetwerk kost E-fiber zo'n 20 tot 25 miljoen euro. Zo'n investering is niet zomaar rendabel. E-fiber verdient dat alleen terug als veel mensen een aansluiting willen. Daarom stelde E-Fiber de grens op minimaal dertig procent. Een glasvezel is een vezel die net zo dun is als een haar. Die vezel bestaat uit twee speciale soorten glas die aan elkaar zijn gesmolten. Samen vormen ze een sterk geheel. Informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden. Dit gaat ontzettend snel. In steeds meer delen van Nederland wordt al glasvezel gebruikt.

Werking glasvezel

Hoe werkt glasvezel nu precies? Eigenlijk lijkt het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel een beetje op het doorseinen van een morsecode met hulp van een zaklamp. Door de lamp steeds lang of kort aan en uit te schakelen, ontstaat er een serie aan punten en strepen. Zo geef je een boodschap door in morsecode. Bij glasvezel gaat het net zo: de digitale informatie (denk aan films, mailtjes, websites) wordt verstuurd door een laserlicht. Dat laserlicht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgeschakeld. Hoe sneller dat aan- en uitschakelen gaat, hoe sneller de informatie wordt verstuurd.[l]