Scholieren gaan digitaal aan de slag. FOTO KSE
Scholieren gaan digitaal aan de slag. FOTO KSE Foto:

Scholieren KSE en Munnikenheide krijgen digitaal les

Scholieren KSE en Munnikenheide krijgen digitaal les

ETTEN-LEUR - Wie denkt dat scholieren de komende weken lekker vakantie kunnen vieren heeft het mis. Leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) en het Munnikenheide College uit Etten-Leur moeten volop aan de bak. Zij krijgen nu digitaal onderwijs. Elke school vult dat op een eigen manier in.

DOOR MONIQUE JANSEN

Leerlingen van het Munnikenheide College volgen hun lessen via Magister. Dit is een administratie- en communicatiesysteem voor scholen. Met dit systeem kunnen scholen volgen hoe het gaat met iedere leerling. Ouders en leerlingen kunnen hier voor informatie opvragen als cijfers, aanwezigheid en rooster. Docenten gebruiken Magister nu om huiswerk, instructiefilmpjes en digitale methodes klaar te zetten. Leerlingen stellen via de mail eventuele vragen over de lesstof. Docenten controleren het ingeleverde werk.

Rooster

De kinderen werken met een op afstand-rooster. Per half uur krijgen zij een ander vak. Daarbij zijn ook pauzes. Het Munnikenheide College vangt leerlingen van ouders met een vitaal beroep wel op. Dit zijn vaders en moeders die werken in een momenteel onmisbaar beroep, zoals in de zorg, het onderwijs, de landbouw of de informatievoorziening. Leerlingen kunnen de lessen op school maken en zijn welkom tussen 09.00 en 14.00 uur. Eventueel krijgen zij daarbij begeleiding.

Lessen vanuit huis volgen

De scholieren van de KSE krijgen online live les van hun docent. Zij loggen in op een digitaal onderwijssysteem en kunnen zo direct aan de slag. De leerkrachten kunnen hun lessen zo vanuit huis geven. De kinderen werken via een speciaal rooster. Leerlingen zijn verplicht om de lessen te volgen. Wie er niet bij kan zijn, dient zich officieel af te melden. De online lessen lopen goed. Op deze manier voorkomt de school een eventuele onderwijsachterstand. Wel blijken sommige leerlingen de les te verstoren. De leerkracht spreekt hen daarop aan. Wie vervolgens doorgaat, wordt de toegang tot de online les ontzegd.

Examens gaan door

Er komt verder maatwerk voor school- en praktijkexamens op middelbare scholen zodat deze door kunnen gaan. Minister Slob (onderwijs) heeft met de onderwijssector afgesproken dat examenleerlingen prioriteit hebben. Dit betekent dat alles in het werk wordt gesteld om leerlingen in hun laatste jaar de examens te laten maken. Minister Slob: "De gezondheid van leerlingen en onderwijspersoneel staat voorop. Experts van het RIVM zijn daarom nauw betrokken geweest bij deze uitwerking van de maatregelen. We willen iedere leerling de kans geven voor de start van een nieuwe opleiding het voortgezet onderwijs met een diploma af te ronden. Iedereen beseft dat dat in de huidige situatie een grote opgave is."

Zieke leerlingen

Door scholen open te stellen voor examenleerlingen kunnen zij deelnemen aan de school- en praktijkexamens. Als een leerling ziek is of in thuisquarantaine zit dan kan de leerling later het schoolexamen afronden, tot uiterlijk de start van het centraal examen. De centrale examens starten op 7 mei en gaan vooralsnog door. De praktijkexamens en de digitale examens op het vmbo starten vanaf 30 maart. Deze examens hebben een flexibele afnameperiode en scholen kunnen deze vanaf die datum gaan afnemen

Aanpassen aantal toetsen

Daarnaast krijgen scholen de mogelijkheid om het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen. Dit is een uiterste maatregel voor een school. De minimale eisen, eindtermen, blijven dan gelden, maar een school kan er bijvoorbeeld voor kiezen om die eisen in minder toetsen te halen dan eerder werd gedacht. De medezeggenschapsraad moet hier mee instemmen en de school moet dit doorgeven aan de Inspectie.[l]