Lindy Geerts met een groot aantal tekeningen.
Lindy Geerts met een groot aantal tekeningen. Foto:

Etten-Leurse ouderen bedolven onder tekeningen

ETTEN-LEUR - Ouderen van Etten-Leurse woonzorgcentra hebben donderdag massaal tekeningen gekregen van enthousiaste kinderen. Zij kwamen in actie toen zij hoorden dat zorgorganisatie Avoord besloot de deuren van de verpleegtehuizen te sluiten uit angst voor het coronavirus. Lindy Geerts van schoonmaakbedrijf Geerts Cleaning Service haalde tassen vol tekeningen op. In totaal bracht ze honderd kunstwerkjes naar de ouderen.

DOOR MONIQUE JANSEN

"We vroegen om de tekeningen aan de deur te hangen of voor de deur te leggen. We vermijden daarbij elk contact en droegen speciale beschermende kleding", kondigde Lindy aan. Dit gebeurde ook bij de overhandiging van de kunstwerkjes aan de ouderen. De tekeningen gaan naar de woonzorgcentra waar personeel zorg draagt voor de verdeling.

Bezoekersbeleid

De woonzorgcentra van Avoord weren bezoek. In Etten-Leur gaat het onder meer om het Anbarg en de Kloostergaard. Deze maatregel betekent dat naasten niet meer welkom zijn om hun geliefde op te zoeken. Avoord maakt een uitzondering voor mantelzorgers die de was doen, boodschappen brengen en schoonmaken: "Deze contacten kunnen worden voortgezet. Wij gaan er wel van uit dat het contact beperkt wordt tot maximaal twee keer per week en zo kort mogelijk wordt gehouden." Mantelzorgers dienen de kortste route te nemen en contact met anderen te vermijden. Zij mogen alleen komen als zij niet hoesten, koorts hebben of verkouden zijn.

Niet bij opa en oma langs

Lindy kwam op het idee voor de tekeningenactie, omdat haar eigen kinderen ook niet bij opa en oma langsgaan. Ook dachten zij mee over een hartverwarmende actie. "Wij hebben drie kinderen van 9, 7 en bijna 1 jaar. Zij hebben contact via beeldbellen, maar gaan niet langs. Mijn ouders zijn nog niet zo oud, maar we nemen geen enkel risico. Ik werk in de desinfectiebranche en weet als geen ander hoe groot de risico's zijn."

Verdrietige tijd

Ze vindt het voor veel ouderen verdrietig dat zij nu wekenlang geen bezoek krijgen: "Door een kindertekening cadeau te geven, steken wij ze een hart onder de riem. Eenzaamheid is een groot probleem. Deze crisis raakt ons helemaal en op deze wijze kunnen we voor elkaar zorgen!" Daarom rijdt het bedrijf twee dagen speciaal langs huizen in Etten-Leur om de tekeningen op te halen. Een hoop gezinnen meldde zich al om de mooiste kunstwerken te maken voor de Etten-Leurse senioren. Kinderen lieten massaal hun creativiteit zien. Zo vonden zij een nuttige dagbesteding en maakten ze massaal ouderen blij.[l]

Kaartjes

Avoord roept kinderen op om kaartjes, tekeningen en brieven op te sturen naar de oudere bewoners die geen bezoek mogen ontvangen. Via scholen is een oproep verspreid om deze attenties op te sturen. Dat kan naar Avoord (T.a.v. Communicatie & Marketing), Antwoordnummer 10009, 4870 VB, Etten-Leur.