Iedereen met een blaasinstrument kan meedoen.
Iedereen met een blaasinstrument kan meedoen. Foto: Wie laat zijn blaasinstrument schallen?

Dodenherdenking: Laat jij het nationale taptoesignaal klinken voor de stilte?

ETTEN-LEUR - De Kerkzwervers en de Oranjestichting roepen muzikanten met een koperinstrument op om 4 mei om 19.57 uur het nationale taptoesignaal te laten klinken. Verspreid over heel Nederland zou dan vanuit ramen en tuinen de oproep klinken voorafgaand aan twee minuten stilte voor Dodenherdenking.

DOOR MONIQUE JANSEN

Op dit moment leeft iedereen zoveel mogelijk in afzondering. Deze maatregel is noodzakelijk om verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Daardoor gaan ook veel activiteiten rondom Dodenherdenking en de Bevrijding niet door. Juist dit jaar pakten verschillende verenigingen in Etten-Leur uit, omdat het 75 jaar geleden is dat West-Brabant werd bevrijd. Twee exposities van heemkundekring Jan uten Houte en het nationaal Drukkerij Museum over de oorlog zijn inmiddels stopgezet. Ook alle geplande activiteiten, zoals bijvoorbeeld de Familie Bevrijdingstocht van de Servais Knaven Classic op zondag 3 mei vervalt.

Kies een veilige locatie

Normaal vindt de Dodenherdenking plaats bij het monument in het Heerma van Vossplantsoen. Veel bezoekers wonen deze plechtigheid jaarlijks bij. Dit jaar is dat door alle coronamaatregelen niet mogelijk. Daarom kiezen De Kerkzwervers en de Oranjestichting voor een alternatieve invulling. Dat kan door massaal het taptoesignaal te laten klinken in Etten-Leur. Muzikanten dienen uiteraard niet bij elkaar te klitten, maar bijvoorbeeld te spelen vanachter het raam, de tuin of het balkon. "Kies een veilige locatie en houd de geldende aanwijzingen in acht. Niemand hoeft vooraf te weten waar de muzikanten zich bevinden. Zo voorkomen we dat mensen naar een plek komen om te luisteren en er zodoende toch een risico ontstaat", legt Anink uit. De Kerkzwervers en de Oranjestichting hopen 7.500 muzikanten op de been te krijgen. Dit aantal is symbolisch gekozen. "Het aantal van 7.500 is gekozen als referentie aan 75 jaar bevrijding. Wij zijn tevreden met elke inzet!" benadrukt Anink.

Landelijke Dodenherdenking

De landelijke Dodenherdenking gaat wel door, maar zonder publiek. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt het herdenken te belangrijk. Daarom leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar verwachting wel een krans op de Dam. Ook klinkt het 'Wilhelmus' na de twee-minuten-stilte en houdt de vorst een toespraak. "Het is heel spannend om te zien of het ons gaat lukken datzelfde gevoel van verbinding tot stand te brengen zonder publiek. Ik denk dat het kan. Hoe we dat precies gaan doen, daar gaan we de komende weken onze hersens op kraken", kondigt voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in Trouw aan.

Maak er iets bijzonders van

Verbeet moedigt iedereen aan om er dit jaar in privékring toch iets bijzonders van te maken met de Dodenherdenking en de Bevrijding: "Maak er echt iets van dat je kinderen altijd bij zal blijven." Dat kan door jezelf de vraag te stellen waar je aan denkt bij 'twee minuten stilte'. Volgens Verbeet leent deze mogelijkheid zich ook prima voor Skype en Facetime. Zij geeft aan de mooiste verhalen te horen bij deze vraag: "Het brengt verbinding. Als koninkrijk hebben we samen de oorlog meegemaakt 75 jaar geleden en nu moeten we weer in dezelfde spirit deze coronacrisis overwinnen, met elkaar."[l]