Onder de pil de woning van Samuel Levie.
Onder de pil de woning van Samuel Levie. onbekend

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Naar aanleiding van de landelijke maatregelen om het coronavirus in te dammen hebben wij al onze activiteiten tot en met Pinksteren geannuleerd. De stichting Terebinth heeft daarom besloten om het Weekend van de Begraafplaats, dat voor 5-7 juni gepland staat, niet door te laten gaan. Het Weekend van de Begraafplaats is verplaatst naar 28-30 mei 2021.Het thema blijft: ‘Begraafplaatsen: vol liefde’.

De tentoonstelling ‘200 jaar Zusters Franciscanessen in Etten’ zal definitief pas later in het jaar worden gehouden. Omdat bewoners van Kloostergaard zijn getroffen door het Coronavirus kunnen geen materialen voor de tentoonstelling van daaruit worden verzameld. Momenteel wordt bezien of dat er digitaal informatie over de tentoonstelling ’75 jaar bevrijd’ kan worden verzameld en gedeeld. De video’s die gemaakt zijn in het kader van de bevrijding van Etten en Leur kan men vinden op de website van de Heemkundekring.

Onthullen plaquette Samuel Levie
Bezien wordt of dat het toch mogelijk is om de gedenksteen aan Samuel Levie in een zeer beperkt gezelschap kan worden onthuld op maandagmiddag 4 mei. Nederland leeft noodgedwongen afgezonderd van elkaar. De dodenherdenking is juist zo'n moment in het jaar dat we samen stilstaan bij de bevrijding van ons land en de offers die daarvoor gebracht zijn. Dit jaar zullen de lokale plechtigheden niet kunnen doorgaan. Het risico bestaat dan dat het moment van stilte ongemerkt voorbij gaat. Daarom heeft de Oranjestichting Etten-Leur een bijzondere activiteit opgepakt voor de lokale uitvoering met bijzondere aandacht voor de dodenherdenking. De uitvoering hiervan is nog geheim. Maar gewoon ‘SAMEN DOEN’.

Cholera-epidemie en Van Gogh
(door Cor Kerstens)
Tijdens de cholera-epidemie in 1866 schreef Theodorus van Gogh, de vader Vincent, een bijzondere brief. Was hij bang dat hij aan deze besmettelijke ziekte zou bezwijken? In de 19de eeuw vonden in ons land vier grote cholera-epidemieën plaats. De eerste in 1832 en de laatste keer dat deze ziekte ons land op grote schaal trof was in 1866. Bij deze laatste epidemie overleden bijna 20.000 personen aan de ziekte, waarvan 1.169 in de provincie Noord-Brabant. De epidemie begon op 17 april 1866 en eindigde op 15 december 1866. De eerste gemeenten in Brabant waar de ziekte de kop op stak waren ’s Hertogenbosch, Schijndel en Zevenbergen. Na de officieuze beëindiging van de epidemie waren twee gemeenten in Brabant nog niet besmettingsvrij, namelijk Etten-Leur en Zevenbergen. Het toeval wil dat Vincent van Gogh verbleef in de gemeente die het langst met deze verschrikkelijke ziekte besmet was. Tot september 1866 zat hij namelijk op de kostschool van Jan Provily in de Stationsstraat in Zevenbergen. Volgens het gemeenteverslag van Zevenbergen over dat jaar waren er 36 personen aan de ziekte overleden. In september, aan het eind van het schooljaar, verliet Vincent Zevenbergen en liet zich inschrijven aan de Rijks-HBS in Tilburg. In sommige publicaties wordt vermeld dat hij Zevenbergen verliet van wege de cholera-epidemie. Dit valt echter te betwijfelen als men weet dat in Tilburg in de maanden september en oktober alleen al 64 inwoners van de stad besmet waren en er in die twee maanden 33 aan de ziekte overleden. Uit recent onderzoek is gebleken dat Vincent de kostschool verliet omdat de jongensafdeling werd gesloten. Meer informatie hierover: www.janutenhoute.nl [l]