Dokter Kuijpers:
Dokter Kuijpers: "We werken als huisartsen intensief samen." FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Huisartsen: 'Bel ook bij andere klachten dan corona'

ETTEN-LEUR - Waar zijn de patiënten gebleven met acute niet-coronagelateerde klachten? Dat vraagt ook huisarts Luke Kuijpers van huisartsenpraktijk Nassaulaan uit Etten-Leur zich af. Bij de huisarts melden zich veel minder mensen met met bijvoorbeeld pijn op de borst. Een mogelijk symptoom van een hartinfarct. Dat baart Kuijpers grote zorgen: "Als je spoedeisende klachten hebt, bel dan altijd met je huisarts. Je hoeft niet bang te zijn om in de praktijk corona op te lopen. We hebben een strikte scheiding aangebracht in patiënten met luchtwegklachten en zonder."

DOOR MONIQUE JANSEN

Het RIVM riep iedereen in Nederland op om terughoudend te zijn met het bellen van je huisarts. Zij werden vooral in de eerste weken na de uitbraak overstelpt met het vragen van coronavirus. Deze oproep is meer dan goed ontvangen. Veel mensen met niet-gerelateerde klachten blijven nu ook weg. Maar dit geldt ook voor mensen met acute en semi-acute klachten die wel door een huisarts moeten worden beoordeeld.

Gescheiden spreekuren

Huisartsenpraktijk Nassaulaan hanteert gescheiden spreekuren voor mensen met en zonder coronagelateerde klachten. Wie semi-acute klachten (anders dan corona) heeft, is na het maken van een afspraak welkom in de ochtend tussen 08.00 en 10.30 uur. De dokter ziet in de middag patiënten met het mogelijke coronavirus. Twee huisartsen zien op dit moment uitsluitend cliënten met luchtwegklachten. De andere dokters draaien het 'normale spreekuur.' "We hebben daarvoor bewust gekozen. Mocht een arts ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch besmet raken met corona, dan is er nog een arts inzetbaar", legt dokter Kuijpers uit.

Coronaklachten

Wie symptomen van corona heeft, wordt aangeraden om thuis te blijven en contacten met anderen te vermijden. Wie klachten heeft als verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen en koorts boven de 38 graden thuis uit te zoeken. Contact met de huisarts is wél nodig bij het snel zieker worden, benauwdheid, meer dan drie dagen koorts, verwardheid en wie tot de kwetsbare groepen behoort en koorts krijgt. De patiënt krijgt dan een uitnodiging om het op het spreekuur te komen. De huisarts staat dan klaar met mondkapje, spatbril, handschoenen en een beschermend pak. Cliënten wachten buiten en gaan alleen naar binnen. Na elke patiënt volgt een grondige schoonmaakbeurt.

Samenwerkende praktijken

Op dit moment kunnen de Etten-Leurse huisartsen de zorg nog voor het aantal coronapatiënten nog aan. Wel werken de vier praktijken intensief samen. "Als dat nodig is, kunnen we direct opschalen. Ook kunnen onze assistentes gezamenlijk de telefooncentrales draaien", vertelt dokter Kuijpers. Zij is ook crisiscoördinator in Etten-Leur. De huisartsenpost voor spoedeisende zorg in de avond- en nachtelijke uren, weekenden en feestdagen in Etten-Leur is al verhuisd naar de polikliniek van Bravis aan de Schoonhout 215. Op deze manier kunnen de artsen de patiëntenstromen beter scheiden. De huisartsenpost aan de Bredaseweg 171 was hier te klein voor. Mocht het nodig zijn, dan kunnen de Etten-Leurse huisartsen doordeweeks ook overdag terecht.

Geduld gevraagd

Het zal voor huisartsen en ziekenhuizen nog lang duren, voordat alles weer normaal is. Na de coronacrisis moet het werk dat is blijven liggen, worden ingehaald. Op dit moment worden behandelingen die kunnen wachten uitgesteld. Dat betekent dat van patiënten opnieuw geduld wordt gevraagd. Wie geen spoedeisende klachten heeft, moet rekening houden met een langere wachttijd dan gebruikelijk. Toch spelen huisartsen daar nu al op in. Het digitaal consult of telefonisch spreekuur is nog belangrijker geworden. Op deze manier hebben patiënten toch contact met de dokter zonder dat ze naar de praktijk hoeven komen. "Maar patiënten moeten vooral weten dat ze altijd kunnen bellen voor overleg. Wij zijn als huisartsenprakijken in Etten-Leur goed bereikbaar. Ook in déze tijd", besluit dokter Kuijpers.[l]