Oogstdankviering september 2019. FOTO ARCHIEF ZLTO
Oogstdankviering september 2019. FOTO ARCHIEF ZLTO archief zlto

In memoriam Pastor Jan Munsters

ETTEN-LEUR - Op 30 maart bereikte ons het bericht dat voormalig pastor Jan Munsters in het Amphia ziekenhuis opgenomen was met het coronavirus. Helaas is Jan hier 31 maart overleden op 86 jarige leeftijd.

In 1984 is Jan als pastor komen werken in de parochie van de Heilige Petrus in Etten-Leur als hoofdverantwoordelijke Pastor tot zijn pensionering en nadien als assistent.

Dit heeft hij tot aan zijn dood gedaan.

Al snel na zijn aantreden werden de contacten met onze vereniging gelegd en werd Jan geestelijk adviseur van NCB (Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond) afdeling Leur, een voorloper van onze huidige vereniging.

Na de fusie, tussen NCB afdeling Leur en de NCB afdeling Etten tot ZLTO Etten-Leur, bleef Jan als adviseur verbonden aan onze belangenbehartigingsorganisatie voor de agrarische sector.

Hij had grote affiniteit met de agrarische sector en volgde de ontwikkelingen waar onze bedrijven aan onderhevig zijn op de voet. Hij was goed op de hoogte van veranderende regelgeving en technische mogelijkheden, waar wij mee te maken hebben.

Als hij iets niet helemaal begreep stelde hij hierover vragen, tot het wel duidelijk was. Bezorgd was hij over welke invloed de verdergaande schaalgrootte van de bedrijven op het sociale (gezins)leven zou kunnen hebben.

Bij bestuursvergaderingen was hij, tot hij het 10 jaar geleden wat rustiger aan ging doen, vaak aanwezig. Vooral luisterend, maar als er om een mening werd gevraagd, gaf hij die, altijd goed onderbouwd en duidelijk.

In vele diensten gehouden op onze jaarlijkse ledenavond is hij ons voorgegaan net als bij een aantal door ons georganiseerde oogstdankvieringen.

Hij wist de aanwezigen hier steeds te raken met zijn persoonlijke overweging, doorspekt met kennis van de agrarische sector en de positie hiervan in en tot de maatschappij.

De laatste keer dat hij ons voorgegaan is was tijdens de oogstdankviering in september 2019, een hele mooie dienst, wat achteraf zijn afscheid bij ons is geweest, een heel mooi afscheid een afscheid op een hoogtepunt.

Jan, bedankt voor alles!!!

Gecondoleerd en sterkte gewenst aan je familie, waar je zo’n goede band mee had.

ZLTO Etten-Leur