Mantelzorgers hebben behoefte aan het uitwisselen van ervaringen. FOTO SURPLUS
Mantelzorgers hebben behoefte aan het uitwisselen van ervaringen. FOTO SURPLUS Foto: surplus

Ontmoeting centraal bij mantelzorgers

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur zet mantelzorgers voortaan via een activiteitenprogramma in het zonnetje. Het financiƫle mantelzorgcompliment is definitief van de baan. In plaats daarvan komt er meer ruimte voor ontmoeting en het volgen van workshops en doe-dingen.

DOOR MONIQUE JANSEN

"In samenwerking met mantelzorgers hebben we een programma samengesteld", vertelt wethouder Frank Vrolijk. De meeste workshops en ontspanningsactiviteiten staan gepland in de Week van de Mantelzorg van 9 tot 14 november. Gasten kunnen bijvoorbeeld kiezen uit schilderen, mindfulness, welness, bowlen en het bezoeken van een voorstelling in de Nieuwe Nobelaer. De week sluit af met een lunch en bingo.

Hele jaar workshops

Mantelzorgers gaven eerder aan het vooral belangrijk te vinden dat ze elkaar kunnen ontmoeten. Daar springt de gemeente op deze wijze op in. Niet alleen in november zijn er activiteiten. Het gehele jaar staan er leuke workshops op de agenda. Dat begint begin juni al met een speciaal programma voor de jonge mantelzorgers. Zij kunnen meedoen met actionpainting, escaperoom of bowlen. "Het is natuurlijk wel afhankelijk van de coronacrisis of dit door kan gaan", benadrukt Vrolijk. In juli staat er een wandeling op de pijplijn, in augustus een kookworkshop, in september yoga en in oktober en december gaan de deelnemers creatief aan de slag met het maken van vogelhuisjes, vogeltaarten en kerststukjes.

Mee kunnen doen

Vrolijk is er zich van bewust dat het niet altijd makkelijk is voor mantelzorgers om door hun taak zo'n activiteit te bezoeken. "Gelukkig bestaan daar faciliteiten voor, zodat iemand toch mee kan doen", benadrukt Vrolijk. Op een later tijdstip wordt het gehele programma bekend gemaakt.[l]