De feestzaal van De Sportvriend stond allang leeg. FOTO JACK KONINGS
De feestzaal van De Sportvriend stond allang leeg. FOTO JACK KONINGS Foto: Jack Konings

Voormalig café De Sportvriend afgebrand

ETTEN-LEUR - Café-zaal De Sportvriend is definitief niet meer. Het horecacomplex aan de Zundertseweg in Etten-Leur was al jaren dicht, maar brandde in de nacht van woensdag op donderdag af. Wie De Sportvriend zegt, denkt aan de drukke jaren vol feesten en partijen én aan de sportclubs die het café jarenlang als thuishonk hadden. De woning naast het zalencomplex bleef wel behouden.

DOOR MONIQUE JANSEN

In de volksmond stond De Sportvriend beter bekend als café Gerrit Roovers. Iedereen in Etten-Leur kende de uitbaters. Duizenden bezoekers kwamen met regelmaat over de vloer in het café-restaurant. Verenigingen als Paardensportvereniging Concordia Florebit, de voetballers van DSE en cafévoetbalploeg Gerrit Boys hielden hun bijeenkomsten bij De Sportvriend. Ook werd er heel wat gefeest in de grote zaal. Veel mensen hielden hun bruiloften en partijen in het Etten-Leurse café, net als koffietafels na uitvaarten.

Café wijd en zijd bekend

Gerrit Roovers hield het café jarenlang draaiende met zijn vrouw Cor. Zij startten met een klein cafeetje in de jaren vijftig en breidden hun zaak uit tot een enorme horecazaak in het buitengebied van Etten-Leur. De Sportvriend stond wijd en zijd bekend. In 2005 kwam daar abrupt een einde aan. Gerrit Roovers werd geveld door een hartstilstand. Daarmee eindigden tot groot verdriet van velen ook de activiteiten in De Sportvriend. De vrouw van Gerrit leeft nog, maar heeft inmiddels een hoge leeftijd bereikt en is niet meer in staat om zo'n groot complex te runnen. Het complex staat sinds enkele jaren te koop en werd aangeboden als horecaruimte met een grote zaal en pensionkamers.

Bluswerkzaamheden

Het vuur in de feestzaal ontstond rond 03.30 uur. De autoriteiten rukten met groot materieel uit. Meerdere brandweerwagens kwamen ter plekke. Tientallen brandweerlieden waren nodig om de enorme brand te blussen. Ook een ambulance kwam ter plekke, maar die bleek niet nodig. In het café was ten tijde van de brand niemand aanwezig. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brand was tot in wijde omtrek van de Zundertseweg te zien. De politie zette ook de Sprundelsebaan af, zodat alle voertuigen van de brandweer de ruimte hadden. De brandweermannen zijn nog urenlang bezig geweest met nablussen.

'Brand in wijde omtrek te zien'

Bestrijding brand

Brandweerlieden bleven uiteindelijk tot in de ochtend aanwezig. Zij hadden veel werk aan het bestrijden van de grote brand. Het vuur was zo groot dat het voor hen onmogelijk was om de zaal te redden. Uiteindelijk stonden alleen de muren van de voormalige feestzaal overeind. De spuitgasten konden wel voorkomen dat de brand oversloeg naar de bedrijfswoning. Het huis is nog wel bewoond, maar niet meer door de familie Roovers.[l]