Afbeelding
Foto:

'Volhouden, anders doen we alles teniet!'

De boodschap van minister-president Mark Rutte was duidelijk vorig week: "Als we nu niet volhouden, doen we alles teniet."

De beperkende maatregelen vanwege het coronavirus duren in elk geval zeker tot en met 28 april en wat er na die datum gebeurt is nog ongewis. Los van de evenementen, die sowieso tot 1 juni verboden zijn.

Omdat mensen het uitdrukkelijke verzoek hebben gekregen om alleen de deur uit te gaan wanneer dat echt noodzakelijk is, blijven veel winkelstraten leeg. Dat betekent dat ondernemers op de tanden moeten bijten en op allerlei creatieve manieren hun consumenten toch proberen te bereiken.

Nieuwe normaal

Volgende week neemt het kabinet een besluit over de maatregelen na 28 april. Rutte waarschuwde alvast: "Als we de maatregelen te vroeg loslaten, dan wordt behalve onze gezondheid ook onze economie nog harder en nog langer geraakt. We denken na over de beste weg terug, want de impact van deze maatregelen blijft enorm." De mogelijke scenario's voor een intelligente weg terug uit deze intelligente lockdown worden bekeken en afgewogen, maar volgens de premier wordt dat wel een lange weg. "Het gaat echt niet zo zijn dat op 28 april alles weer open kan en mag. We moeten op zoek naar 'het nieuwe normaal' in een 1,5 meter samenleving."

Tot 28 april luidt het devies dan ook nog steeds: 'Hou vol!'[l]