Bij de organi
Bij de organi Foto:

Wens voor schuurfeest KPJ mogelijk toch in vervulling

ETTEN-LEUR - KPJ Etten mag in de toekomst mogelijk toch schuur- en tentfeesten binnen de grenzen van Etten-Leur houden. "We zijn in gesprek met een nieuwe grondhouding", meldt wethouder Kees van Aert. Tot op heden mocht de KPJ dit soort feesten niet houden. De gemeente zag dergelijke evenementen om verschillende redenen niet zitten.

DOOR MONIQUE JANSEN

Daarom wijkt KPJ Etten al meer dan vijf jaar voor een groot tentfeest uit naar buurgemeente Rucphen. Zo vond het traditionele feestweekend op 6 en 7 maart voor de uitbraak van de coronacrisis plaats aan de vaste stek aan de Munnikendijk in Sprundel. Activiteiten als de stratenzeskamp en trekkerbehendigheid mogen dan wel weer in Etten-Leur worden gehouden.

Omgevingswet

De nieuwe Omgevingswet daagt het gemeentebestuur uit om anders naar projecten te kijken. Medewerkers gaan nu eerder de dialoog aan om te kijken wat er wel mogelijk is. "We zijn er ambtelijk mee bezig. Het is voor ons ook een experiment. Op dit moment past een schuurfeest niet in het bestemmingsplan", legt Van Aert uit. De KPJ heeft in principe groen licht gekregen. Het is door de coronacrisis alleen nog niet mogelijk om te bekijken op welke locatie zo'n feest in Etten-Leur het beste kan worden gegeven en op welke datum.

Goede contacten

De KPJ is blij met de gewijzigde houding van het gemeentebestuur. Voorzitter Richard Pertijs kan nog niet zeggen wanneer een eerste schuur- of tentfeest in Etten-Leur plaatsvindt. "Het is voor ons ook een probeersel. Op dit moment staat het project nog in de kinderschoenen." Het kan zijn dat het jaarlijkse tentfeest volgend jaar uit Sprundel naar Etten-Leur verhuist, maar mogelijk houdt de KPJ een apart schuurfeest. Pertijs benadrukt dat de contacten met de gemeente Rucphen waar Sprundel onder valt ook goed zijn: "We zijn blij dat we daar ook terecht kunnen. We krijgen vanuit Rucphen ook alle medewerking." De locatie is voor bezoekers uit Etten-Leur ook nooit een belemmering geweest: "Het is maar een paar meter over de grens", meldt Pertijs.

Regels

De komende tijd bekijken de gemeente en de KPJ wat er allemaal nodig is voor een schuur- en tentfeest. Bij zo'n evenement komen de nodige regels om de hoek kijken, zoals het aantal decibel dat mag worden geproduceerd, het aantal mensen dat naar binnen mag en tot hoe laat het feest mag duren en alcoholgebruik. Dat wordt allemaal in kaart gebracht. Daarna wacht Etten-Leur mogelijk een heus schuurfeest.[l]