Lennart Schrauwen en zijn zus Susanne runnen gezamenlijk de zaak.
Lennart Schrauwen en zijn zus Susanne runnen gezamenlijk de zaak. Foto: Frans van der Bom

Corona raakt ons allemaal: blijf om elkaar geven

ETTEN-LEUR - Met bovenstaande spreuk hebben we als inwoners van Nederland en dus ook van Etten-Leur als sinds het uitbreken van het COVID-19 virus te maken. Wereldwijd heeft dit vreselijke virus al tienduizenden doden en nog veel meer ernstig zieken geëist. Deze pandemie is voorlopig nog niet ten einde en zal ook economisch nog veel slachtoffers treffen. Wij keken hoe het in het centrum ging:

DOOR FRANS VAN DER BOM

Mario Hoppenbrouwers van 'Electro World Hoppenbrouwers' blijft positief in zijn gedachten: "Nadat het in het begin van de crisis toch wel spannend was of we open mochten blijven, lopen de verkopen wel door, gelukkig." Een geluk bij een ongeluk voor ons, is gelegen in het feit dat er veel mensen ten gevolge van de Coronacrisis noodgedwongen thuis werken en de kinderen ook thuis hun lessen digitaal moeten volgen. Dat betekende voor ons dat we de laatste tijd meer computers, toetsenborden en headsets verkocht hebben." Wat haast nooit voorgekomen is: op dit moment zijn er soms levertijden op vriezers en koelkasten.

Klanten tonen geduld

De winkel is ruim ingericht, waardoor voorgeschreven coronamaatregels gemakkelijk hanteren en is niet moeilijk is om op de voorgeschreven afstand van 1 ½ meter te blijven. Overal in de winkel staan voldoende hygiënemiddelen waarmee klanten en medewerkers hun handen kunnen ontsmetten. Mario: "Wel merken we dat veel klanten het zekere voor het onzekere nemen en ook meer telefonisch om advies vagen en dan meteen een bestelling plaatsen. Inmiddels heeft collega Dick van Houwelingen zich ook op veilige afstand bij ons gevoegd. Hij vertelt, dat waar bij de meeste bedrijven 'internet bestellingen' tot aan de voordeur geleverd worden, ze bij Electro World Hoppenbrouwers wél de producten volledig installeren en inbouwen. Volgens de ondernemer Hoppenbrouwers zijn de klanten erg begripvol voor de huidige situatie en tonen ze ook veel geduld: "Het is mooi om te zien hoe snel de nieuwe regels over handen schudden en afstand houden al haast volledig in onze maatschappij geïntegreerd zijn."

Zonneschijn

Patrick Baremans geeft leiding aan de al meer dan 91 jaar bestaande modezaak Van Gastel Mode in Etten-Leur, daarbij behoren ook de drie zaken 'Style by Van Gastel' voor een jonge dames- en heren doelgroep. Als je spreekt over 'last van de crisis', krijgt de kledingbranche volgens Patrick in het midden- en kleinbedrijf een van de grootste klappen. De meeste kledingzaken zitten nog met een volle winkel met de voorjaarscollectie. Toen de crisis net begon, was de verkoop van deze collectie net begonnen, maar dat stopte abrupt. Style verkocht tot nu toe 30% van de normale omzet en Van Gastel Mode zelfs slechts 20% van de normale omzet. In de kledingbranche loopt men op de seizoenen vooruit: in augustus komt de najaars- en wintercollectie weer in de winkels. Een klassiek basisartikel is op te slaan tot volgend jaar maar een echt modegevoelig kledingstuk zou met de uitverkoop de winkels moeten verlaten. Maar om bijna een hele collectie in de uitverkoop te doen is ook geen echte optie om van de voorraad af te komen.

Gelukkig zijn er veel leveranciers die met de ondernemers meedenken en betalingstermijnen uitstellen, maar uiteindelijk zal er toch betaald moeten worden. Ditzelfde geldt voor de Belastingdienst die uitstel van betaling verstrekt, maar uiteindelijk zal ook daar betaald dienen te worden. Patrick vertelt: "ik zie ons voorlopig nog niet omvallen, we zijn een gezond bedrijf met gelukkig wel wat reserves. De coronaregels worden bij Van Gastel en Style goed nageleefd volgens de regels van her RIVM. Patrick ziet de laatste 2 weken weer een voorzichtige opleving van het aantal klanten dat de winkels bezoekt. De klanten hebben vaak hele positieve reacties in de trant van: "Fijn dat jullie open zijn; We kunnen gelukkig effekes luchten en zijn blij dat we er even uit kunnen" Ook veel mensen uit omringende plaatsen pakken de fiets voor een tochtje naar het Winkelhart. Het voelt ook goed om te merken dat de mensen met ons meeleven en zoveel belangstelling voor ons reilen en zeilen tonen." Patrick Baremans denkt dat deze crisis een ongekende is. "Deze week sprak ik een oudere dame van ongeveer 87 jaar. Ze vertelde me dat ze alles al had meegemaakt: de tweede wereldoorlog, de watersnood van 1953, maar deze crisis slaat toch wel alles: Tijdens de oorlog kon je nog bij elkaar op bezoek en nu zit je angstvallig in een enorm sociaal isolement. Laten we alsjeblieft gezond, verstandig en lief voor elkaar blijven en vooral allemaal zoveel als mogelijk rekening met elkaar blijven houden, want hopelijk komt er na regen weer zonneschijn!"

Loyaliteit en veiligheid

Een rondgang door Etten-Leur (waar inmiddels meer dan 50 kappers gevestigd zijn) toont uitgestorven, stille, donkere kapsalons. Een uitzondering is de kapsalon van Friss haarmode, waar volop activiteit merkbaar is. Edwin van Gorp is met zijn echtgenote en twee medewerksters echter niet aan het knippen maar is het hele interieur van zijn zaak een facelift aan het geven met de bedoeling zijn zaak 'Coronaproof' te maken. Uiteraard heeft Friss last van de Corona Crisis, maar Edwin van Gorp en zijn team laten zich niet uit het veld slaan en dat doen ze op verschillende manieren. Ze hechten grote waarde aan de loyaliteit van de klanten maar ook aan die van henzelf, daarom zijn ze bij Friss gestart met een zogenaamde 'belservice'. Hierbij wordt regelmatig telefonisch contact opgenomen met vaste klanten die knipafspraken hadden staan.Met het oog op de veiligheid bij de hopelijk snelle heropening heeft de zaak een grote metamorfose ondergaan: behalve een likje verf en een nieuwe rol behang, wordt de zaak in het belang van ieders veiligheid compleet heringericht.

Knippen met mondkapje

In de salon komt een vaste looproute en tussen de kappersstoelen worden fysieke afscheidingen aangebracht, zodat iedere klant op minimaal 2 meter afstand van een ander zit. Tijdens het knippen draagt de kapper een gezichtsmasker en mondkapje, handschoenen en schort. De klant draagt een mondkapje en wegwerpschort. De schorten en T-shirts van de kapmedewerkers worden ieder uur gewisseld voor schone kleding. De kapmantels en handdoeken van de klanten gaan na iedere beurt de wasmand in. Daarnaast wordt de zaak ieder uur grondig gedesinfecteerd. Om de contacten met de klanten intensief te houden heeft Friss een zogenaamde belservice in het leven groepen om klanten van advies te voorzien voor hun 'coronakapsel'. Edwin hoopt open te kunnen op 6 mei aanstaande, maar de reële verwachting is 20 mei. Erg te spreken is Edwin van Gorp over de mooie actie van de 'drie vrienden' die ze "metELkaar" noemden. Een super initiatief, wat benadrukt dat we met elkaar moeten proberen deze crisis het hoofd te bieden.

Veiligheid bieden

Lennart Schrauwen en zijn zus Susanne runnen al een aantal jaren met veel plezier en succes 'Poeliershuis Schrauwen' in het Etten-Leurse Winkelhart.Op de vraag of ze last van de Corona crisis hebben gehad antwoordt Lennart direct: "Natuurlijk, iedereen heeft er mee te maken; de eerste weken waren voor ons nog wel rustig, maar daarna kwam er een dikke dip die een week of twee duurde. Ondanks alles hebben we onze winkels wel altijd open kunnen houden. In onze directe omgeving gingen veel winkels dicht, zodat ook het winkelend publiek in het winkelhart een stuk minder werd. Daardoor misten we wel wat omzet, maar wij hebben het op dit moment vooral van onze vaste klanten. Als extra service naar onze klanten bezorgen we nu ook bestellingen thuis."

Bewustwording

"De regels die in verband met de coronacrisis voorgeschreven zijn, begrijpen wij absoluut. Zowel in het belang van onze klanten als die van onze veelal jonge medewerksters. We merken ook dat de bewustwording en het respecteren hiervan onder het winkelend publiek enorm is. Zo hebben we onze hele toonbank van boven naar onder met transparant plastic afgeschermd. Het enige wat veranderd is en wat we toch wel jammer vinden is dat we de boodschappen niet meer in de tassen of rollator van de klanten kunnen stoppen."Lennart Schrauwen benadrukt nog eens dat zeker in een crisistijd als deze het belangrijk is dat je je klanten "veiligheid, constante kwaliteit service en een gezellige babbel" kunt blijven geven. Nu is het zeker belangrijk dat het gevoel van saamhorigheid sterk moet zijn en dat iedereen daarin zijn of haar verantwoordelijkheid moet blijven nemen. Laten we proberen, om ondanks alle ellende van de crisis, voor elkaar het leven draaglijk te maken!

Edwin van Gorp zorgt voor een nieuw interieur bij Friss.
Mario Hoppenbrouwers en Dick van Houwelingen van ‘Electro World Hoppenbrouwers’.
Van Gastel en Style by Van Gastel zien weer meer klanten binnendruppelen.