Een huurwoning van Alwel bezichtigen gaat nu met voorzorgmaatregelen.
Een huurwoning van Alwel bezichtigen gaat nu met voorzorgmaatregelen. Foto:

Huurwoning Alwel bekijken in coronatijd mogelijk

ETTEN-LEUR – De verhuur van vrijkomende sociale huurwoningen gaat ook in de coronacrisis door. Woningcorporatie Alwel heeft maatregelen genomen om de veiligheid voor medewerkers en (aspirant)-huurders te waarborgen. "Het is nog steeds mogelijk om een woning te bekijken, voordat je besluit om te huren", vertelt vestigingsmanager Corrina Pistorius.

DOOR MONIQUE JANSEN

Alwel maakt van de woningen een filmpje op het moment dat het huis leeg komt te staan. Op deze manier krijgen woningzoekenden snel een indruk van het huis. Daarna volgt de bezichtiging in de woning zelf. De verhuurconsulent gaat niet mee naar binnen. Zij opent de deur voor de geïnteresseerde en wacht dan in de auto tot de kijkronde klaar is. Op deze manier vermijdt de woningcorporatie fysiek contact.

'Verhuurconsulent niet mee naar binnen'

Sleutels in brievenbus

Dit geldt ook voor huurders die hun woning verlaten. De controleur van Alwel loopt de laatste ronde door het huis zonder de aanwezigheid van de voormalige bewoners. De oud-huurders deponeren de sleutels van hun woning in de brievenbus van Alwel, zodat ook zij zo min mogelijk fysiek contact hebben.

Reparaties toch uitvoeren

Medewerkers van Alwel regelen alle zaken zoveel mogelijk via telefoon en internet. Zo werken de medewerkers van het klantcontactcentrum vanuit huis. Dat kan natuurlijk niet voor alle medewerkers. Zo gaat de onderhoudsdienst toch op pad om noodzakelijke reparaties uit te voeren. "Voor een kapot raam of een lekkende kraan moeten we langskomen. Dat doen we ook. Uiteraard zijn onze medewerkers uitgerust met beschermingsmiddelen. Werkzaamheden die kunnen wachten, voeren we later uit", geeft Pistorius aan.

'Medewerkers zijn uitgerust met bescherming'

Spontaan telefoontje

Sociaal beheerders en woonconsulenten bellen in deze tijd met huurders om te vragen hoe het gaat. Inmiddels kregen 400 mensen al een telefoontje. Op deze wijze wil Alwel de huurders een steuntje in de rug geven. De reacties op deze actie zijn positief. Veel mensen zitten thuis in isolatie en vinden het fijn om even een praatje te maken. De medewerkers van Alwel geven ook tips, bijvoorbeeld hoe je op een vriendelijke manier duidelijk kunt maken dat je last hebt van een verbouwing. De woningcorporatie belt niet iedereen, maar probeert wel zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Maatwerkoplossing

Dit jaar gaat ook de huurverhoging door. Alle huishoudens betalen straks 2,6 procent meer huur. Dit is gelijk aan de inflatie. "We vinden dit lastig, maar we hebben het geld hard nodig om onze huizen energiezuiniger te maken, te renoveren en te onderhouden. Ook staan we voor de bouwopgave van een groot aantal woningen. Daarnaast beschikt het grootste deel van de huurders over een stabiel inkomen", vertelt Pistorius.

Huurachterstand voorkomen

Liever kiest Alwel er daarom voor om huurders die acuut in de problemen komen door de coronacrisis tegemoet te komen. Dit kunnen bijvoorbeeld ZZP'ers of werknemers met een flexcontract zijn. Deze mensen mogen zich rechtstreeks tot Alwel richten. Pistorius roept huurders op om dit ook echt te doen. Ze besluit: "Op deze manier voorkom je dat een eventuele huurachterstand zich opstapelt. Wij kijken samen met de huurder naar een individuele maatwerkoplossing."[l]