George bezig met een thuisreparatie FOTO: VERA VAN DEN BEMT
George bezig met een thuisreparatie FOTO: VERA VAN DEN BEMT Vera van den Bemt

Repair Café Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Wijkgebouw de Gong blijft helaas nog gesloten. Met de richtlijn anderhalve meter afstand houden, kunnen de meeste activiteiten geen doorgang vinden. Zo ook het Repair Café. Helaas, maar een goed moment om met u een aantal zaken door te lopen.

Nog even onze doelstellingen op een rij: het repareren terug brengen in de lokale samenleving; reparatiekennis behouden en verspreiden; de samenhang tussen mensen onderling bevorderen. In de loop van de twee jaar dat we nu draaien, is er veel kennis opgedaan en gedeeld. Er passeerden bijvoorbeeld veel stofzuigers, in alle soorten en maten. Ze zijn onder te verdelen in oplaadbare en niet-oplaadbare apparaten, met snoer. Beide groepen hebben verschillende storingsgevoeligheden.

Problemen stofzuiger met snoer

Bij een stofzuiger met een snoer kunnen de volgende problemen zich voordoen: 1. de zuigkracht is verminderd doordat de filters verstopt zijn; oplossing: filter(s) vervangen (vaak was de oorzaak het opzuigen van bouwgruis!); 2. doorgebrande motor door oververhitting. Oorzaak: verstopte filter(s). Voorkómen: regelmatig stofzak legen en filter(s) vervangen. Geen bouwgruis opzuigen met een gewone stofzuiger! Een stofzuiger met doorgebrande motor wordt afgeschreven; 3. De stofzuiger doet het de ene keer wel, de andere keer niet. Vaak betekent dit een onderbreking van het stroomcircuit. Dit kan onder andere door een defect snoer ontstaan, door een defect opwindmechanisme of doordat de koolborstels geen goed contact maken. Oplossing: apparaat niet weggooien, maar vraag advies of kom langs bij het Repair Café zodra we weer open zijn.

Snoerloze stofzuiger

Bij een snoerloze stofzuiger kunnen voor wat betreft de motor en de filters dezelfde problemen zich voordoen. Het verschil is dat deze stofzuigers voorzien zijn van een netadapter en oplaadbare accu’s. 1. accu’s: dit zijn in de meeste gevallen lithium-accu’s. Deze accu’s hebben een beperkte levensduur. Tip: het beste is om deze accu’s niet voortdurend te laten opladen. Laat ze ontladen tot ongeveer 20% en laad ze dan opnieuw op. Dit verlengt de levensduur. Kapotte accucellen kunnen vervangen worden. 2. adapter: deze kan defect raken. Adapters zijn over het algemeen lastig te repareren. Wel kunnen adapters vervangen worden. Bij aanschaf van een nieuwe adapter moet goed gekeken worden naar de specifieke gegevens.

We hopen dat u iets heeft aan bovenstaande informatie! Voor vragen en overleg kunt u contact opnemen met George Dijkstra, telefoon 06-28358050, mailadres: gdijkstra60@planet.nl. En uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. [l]