Etten-Leur beleeft Dodenherdenking op unieke wijze

ETTEN-LEUR - Op maandag 4 mei zal Nederland net als in voorgaande jaren stil staan bij alle Nederlandse slachtoffers, militairen en burgers, die vielen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Door de gevolgen van de corona-pandemie zal de herdenking anders zijn dan andere jaren.

Wat blijft is dat Etten-Leur stil zal staan bij het monument aan het Heerma van Vossplantsoen. Dit jaar is er geen bijeenkomst in het Trouwkerkje en ook geen kranslegging bij het monument. In plaats daarvan zal burgemeester de Vries namens alle inwoners en organisaties één krans leggen. Dit doet zij samen met jeugdburgemeester Danu Acs. Deze jaarlijkse toespraak bij het monument zal dit jaar na.

Elk jaar leggen meer mensen als wijze van hulde een bloem bij het monument. Deze mogelijkheid bestaat ook dit jaar! Natuurlijk wordt inwoners op het hart gedrukt zich hierbij aan de geldende corona-maatregelen te houden. Omdat dit prima kan vanaf ongeveer 9:30 tot in de avond moet het lukken om dit gespreid over de hele dag te doen. Zo kan worden voorkomen dat er teveel mensen tegelijkertijd bij het monument zijn.

Mensen thuis kunnen aansluiten bij de herdenking door hun vlag half stok te hangen. Dit jaar is het vlagprotocol aangepast en mogen vlaggen al vanaf zonsopgang (6.07 uur) halfstok hangen. De vlag mag zo tot zonsondergang (21.10 uur) blijven hangen. Door op deze dag uit te steken laten we met elkaar zien dat we stil staan bij hen die omkwamen en dus bij Dodenherdenking.

Het moment van stilte om acht uur belooft dit jaar iets unieks te worden. In andere jaren verzamelen vele inwoners zich bij het monument waar ze gezamenlijk twee minuten stilte beleven. Om toch een gevoel van saamhorigheid te creëren en om de twee minuten stilte echt te markeren roepen de Oranjestichting en stichting Art2gether koperblazers op om om 19:58 het Signaal Taptoe te laten klinken over Etten-Leur. Ruim 25 blazers hebben zich al gemeld. Verspreid over het hele dorp zullen ze zich gelijktijdig laten horen.

Het Etten-Leurse initiatief om Signaal Taptoe te blazen is door het Nationaal Comité 4en5 mei overgenomen. De organisatie die onder meer de landelijke herdenking op de Dam organiseert, roept blazers in heel Nederland op om het signaal te laten klinken. Koperblazers in Etten-Leur die willen meewerken aan een waardige uitvoering kunnen zich melden via oranjest.el@gmail.com. Zij ontvangen dan nadere instructies.

Sober karakter

Bevrijdingsdag 5 mei zal helaas noodgedwongen een heel sober karakter kennen. Voor vele clubs en organisaties zou het de afsluiting vormen van de activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. Er stonden vele activiteiten op stapel. Er wordt nog nagedacht of en wanneer deze alsnog uitgevoerd kunnen worden. Wat wel blijft staan is de oproep om ook 5 mei uitbundig te vlaggen. De vlaggen bij het monument zullen in ieder geval vanaf zonsopgang tot zonsondergang wapperen. Met die feestelijke aanblik staat Etten-Leur toch nog stil bij 75 jaar leven in vrede en vrijheid.[l]