FOTO'S BIJ JAN Twaalf gedecoreerden krijgen telefoontje van burgemeester

ETTEN-LEUR - Het was een andere lintjesdag dan normaal vrijdag. Geen feestelijk bezoek aan de deur van burgemeester Miranda de Vries, maar een persoonlijk telefoontje. Niettemin was het niet minder feestelijk dat twaalf bewoners uit de gemeente Etten-Leur zich voortaan Lid van de Orde van Oranje-Nassau mogen noemen. Alle leden waren blij verrast. Klijs reikt de koninklijke onderscheidingen op een later moment dit jaar alsnog uit. De gedecoreerden zijn:

Jaantje van Batenburg-van de Klundert

Jaantje van Batenburg is een bijzondere veelzijdig vrijwilligster. Zij zet zich sinds 1965 in voor de H. Mariaparochie. Zo draagt zij zich zorg voor de bloemversiering en de schoonmaak van de kerk. Ook organiseert zij mede de Mariaviering. Verder was ze van 1979 tot 1987 vrijwilligster bij de KSE, waar zij in de ouderraad zat. Ook is zij mantelzorger.

Maria Evers-Hendrickx

Maria Evers zet zich voor veel verschillende organisaties in. Zij bezocht jarenlang ouderen voor de Zonnebloem en was baliemedewerker bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk Etten-Leur. Ook begeleidt ze sinds 1999 bewoners van Avoord tijdens de avondvierdaagse. Ook Vluchtelingenwerk kan op haar rekenen. Zij begeleidt statushouders die in Etten-Leur komen wonen en houdt inloopspreekuur voor cliënten. Ook is ze nog vrijwilliger bij de Mariaparochie.

Wil Hoogers

Wil Hoogers is sinds 1986 een onmisbare kracht bij de Protestantse Gemeente Etten-Leur. Zij bekleedde tal van functies, zoals ouderling, lid Federatieraad, begeleider jeugd en voorzitter van taakgroep Pastoraat. Momenteel fungeert zij als coördinator van de activiteiten voor de gespreksgroep senioren en als medewerker bijzonder pastoraat. Sinds 2004 werkt zij als voorzitter van de werkgroep Rybnik/Polen. Ook was zij vijf jaar lang bestuurslid van Alzheimer Nederland, regio Breda.

George Koster

George Koster was van 1974 tot 2016 betrokken bij handbalvereniging Internos. Hij was onder meer medeoprichter, voorzitter, jeugdtrainer en clubbladredacteur. Hij liet de club verschillende keren floreren. Ook realiseerde hij mede het eigen clubhuis van Internos en verhuizing naar het Trivium. Sinds 2017 staat hij als voorzitter aan het roer van de gelijknamige voetbalvereniging Internos.

Hans Kilsdonk

Hans Kilsdonk heeft zich bij zijn werkgever Flowserve ook als vrijwilliger ingezet. Zo was hij lid en voorzitter van de OR, GOR en lid van de Europese ondernemingsraad. Ook zet hij zich in voor het Sociaal Fonds om werknemers te ondersteunen bij sociale uitgaven. Sinds 1978 is hij ook actief vrijwilliger van Scouting Tarcisius waar hij thans voorzitter is en clubgebouwbeheerder. Verder zette hij zich in voor de partij ONS Etten-Leur.

Sjaak en Bets Rovers-Verdaasdonk

Sjaak Rovers zet zich in voor de ouderen in Etten-Leur. Hij is chauffeur voor Surplus op de Plusbus en bij Avoord begeleidt hij diverse activiteiten. Ook repareert hij materialen en rijdt samen met bewoners van Avoord rond met de duofiets. Daarna was hij lang lid van de Mondorgelvrienden waarmee hij concerten verzorgde. Bets Rovers startte in 1988 als vrijwilligster bij het toenmalige Elisabethshuis waar zij betrokken was bij activiteiten. Sinds 2006 is zij ook present bij ontmoetingsruimte De Schaapskooi waar zij helpt met onder meer de koffieochtenden en de vele activiteiten.

Mies Slagboom-Langerak

Mies Slagboom is al sinds 1976 vrijwilligster bij de Protestantse Gemeente Etten-Leur. Zij leidde onder meer de zondagscrèche, was bibliothecaris en hulpkoster. Zo was zij betrokken bij kerkdiensten en speciale diensten zoals uitvaarten en huwelijken. Zij was lange tijd contactpersoon voor de taakgroep ouderen. Tegenwoordig werkt zij nog als gastvrouw bij de jaarlijkse kerstinloop. Ook was zij van 2005 tot 2019 mantelzorger van een kennis.

Riet Vriens

Riet Vriens helpt graag de lokale cultuursector. Zij is sinds 1997 secretaris en vrijwilliger bij Kunstkring Etten-Leur en het Kunstcollectief 80pKunst. Ook maakt zij zelf prachtige kunstwerken. Vanaf 2003 werkt zij als gastvrouw bij Stichting Vincent van Gogh en bij de Van Gogh Kerk in Etten-Leur. Ook zet zij zich in voor ouderen bij Surplus Welzijn en Wijkvereniging Centrum-West. Verder helpt zij ook mee bij het Lambertuskoor.

Piet en Toos van den Wijngaard-Christianen

Piet van den Wijngaard is een veelzijdig man. Zo was hij 11 jaar lang bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren Het Atrium te Etten-Leur. Ook zette hij zich in als bestuurslid van de Seniorenraad Etten-Leur. Momenteel zet hij zich samen met zijn vrouw Toos nog in als vrijwilliger bij de H. Maria Parochie, locatie Kloostergaard bij Avoord, Bridgeclub KBO-Etten en KBO Etten-Leur Centrum-Zuid. Zijn vrouw Toos is ook een hele bezige bij. Zij werkt sinds 2014 als voorzitter van Vrouwen van Nu Etten-Leur. Ook verzorgt de versieringen en de planten in wijkcentrum de Linde.

Nel Mathijssen-Timmers

Nel is al sinds 1992 betrokken bij de H. Mariaparochie en voorheen de Heilig Hart kerk. Betrokkene coördineerde het drukwerk, was betrokken bij het Ouderenpastoraat en de ouderenmiddagen. Ook werkt zij als bestuurslid en vrijwilliger bij de Zonnebloem. Zij coördineert de 60 vrijwilligers en hun bezoeken en gaat zelf ook op bezoek bij zieken, gehandicapten en ouderen.[l]