CDA: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Etten-Leur'

ETTEN-LEUR – Het CDA Etten-Leur wil vluchtelingenkinderen van de Griekse eilanden naar Etten-Leur halen. Raadslid Joke Gelderblom reageert hiermee op een oproep van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children om alleenstaande kinderen te helpen.

Griekenland vroeg eerder andere Europese landen om 2.500 alleenstaande kinderen over te nemen. De minderjarigen leven in tentenkampen op de Griekse eilanden en verkeren in erbarmelijke situaties. Nederland gaf nog geen gehoor aan de oproep om de jonge vluchtelingen te gaan halen.

Daarom roepen stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence For Children gemeenten op om zich te verenigen in een "Coalition of the Willing" en het Rijk over te halen hier alsnog werk van te maken. Inmiddels hebben verschillende gemeenten zich bij deze oproep aangesloten. Zo biedt Breda eventueel plek aan enkele kinderen.

Standpunt kabinet

Gelderblom vraagt het Etten-Leurs gemeentebestuur om zich aan te sluiten bij de 'Coalition of the Willing.' Het kabinet ziet tot niets in het ophalen van vluchtelingenkinderen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken pleit voor de opvang van deze kinderen bij Griekse gezinnen. Daar wil ze ook geld voor reserveren.