In de zomer ontvangen de huurders van de Langstraat hun sleutel. FOTO ALWEL
In de zomer ontvangen de huurders van de Langstraat hun sleutel. FOTO ALWEL Foto: Alwel

Bouw nieuwe wijk De Streek loopt als een speer

ETTEN-LEUR - De bouw van de woningen in nieuwbouwwijk De Streek loopt als een speer. Bouwbedrijf Sprangers levert na de bouwvak nog eens 25 nul-op-de-meter-woningen op in de Langstraat voor woningcorporatie Alwel. Dit zijn woningen die dankzij zonnepanelen zelf stroom opwekken. De bewoners krijgen daardoor een lage energierekening.

DOOR MONIQUE JANSEN

De huizen zijn gasloos. "Daarmee voldoen we aan de klimaatdoelstellingen", vertelt vestigingsmanager Corrina Pistorius. In totaal telt De Streek zo'n 350 woningen. Alwel krijgt ongeveer 125 huizen in eigendom voor de sociale verhuur. Op deze manier ontstaat een goede mix van koop- en huur. Ook blijft De Streek bereikbaar voor huishoudens met een laag inkomen. Het bijzondere aan de wijk is het duurzame karakter.

Zonnepanelen en warmtepomp

Het gros van de koopwoningen in De Streek is een nul-op-de-meter-woning.Dat geldt ook voor de 25 opgeleverde huurwoningen in de Langstraat. Op de daken van de huizen liggen zonnepanelen. Die wekken voldoende stroom op voor het verwarmen van de woning en het gebruik van warm water. Deze elektriciteit gaat naar de warmtepomp en het koelsysteem. Deze apparaten staan op zolder en werken geluidloos. Een ventilatiesysteem regelt de invoer van verse lucht, waardoor in de woning een prettig leefklimaat ontstaat. Alwel biedt de 25 nul-op-de-meter-woningen komende zomer aan in de verhuur. "De bouw verloopt volgens schema. De aannemer werkt ook in deze coronatijd door met verschillende maatregelen. Zo houden de bouwers zoveel mogelijk anderhalve meter afstand", vertelt Pistorius.

'Bouw verloopt volgens schema'

Oplevering Langstraat

Alwel heeft er bewust voor gekozen om niet alle 125 huurwoningen in De Streek uit te rusten volgens het karakter nul-op-de-meter.. "We zijn immers een sociale huisvester die de woningen betaalbaar wil houden, maar ook naar duurzaamheid kijkt. Dat is soms wikken en wegen", geeft Pistorius aan. De overige honderd opgeleverde huurwoningen beschikken allemaal over een energiezuinig karakter en zijn goed geïsoleerd. Deze huizen zijn allemaal al bewoond. De bewoners van de Langstraat krijgen waarschijnlijk half juli hun sleutel. Dat gebeurt snel na de oplevering. "In principe zijn de woningen dan helemaal klaar. Wel lopen we alle huizen nog een keer na", vertelt Pistorius.

Appartementen bouwen

De woningvoorraad van Alwel bestaat vooral uit eengezinswoningen. Dit is ook in de Streek zo. Daarom koos Alwel er voor om in De Streek ook appartementen te bouwen. Zes rijtjeswoningen maakten plaats voor twaalf appartementen. "Dat is een bewuste keuze. We zien namelijk vooral vraag naar woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens. Vooral jongeren en ouderen zoeken een woning. Voor meerpersoonshuishoudens hebben we voldoende eengezinswoningen", legt Pistorius uit. In de appartementen in de Streek wonen jongeren. Alwel wijst deze woningen bewust toe aan starters, zodat ook zij een kans maken op de woningmarkt. Zij beschikken immers nog niet over voldoende inschrijftijd om kans te maken op een reguliere woning.

'Vooral vraag naar huizen voor jongeren en ouderen'

Bouw snel gegaan

Nieuwbouwwijk De Streek is de duurzaamste buurt van Etten-Leur. De bouw van de buurt is snel gegaan. In 2016 legde toenmalig wethouder Ron Dujardin de eerste steen. In verschillende fases realiseerde bouwbedrijf Sprangers vervolgens de buurt. Nu volgen de laatste huurwoningen. Binnen het gedeelte Bos&Weide gaan nog wel een aantal koopwoningen in de verkoop. Dat verloopt via de makelaar. Daarna is De Streek helemaal gereed.[l]