Onderzoek naar explosieven uit Tweede Wereldoorlog

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur doet groot onderzoek naar de aanwezigheid van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. "Op deze manier beperken we het risico voor het spontaan aantreffen van een nieuw gesprongen explosief en krijgen we een beter beeld van de huidige situatie', geeft wethouder Ger de Weert aan.

DOOR MONIQUE JANSEN

Op dit moment heeft het gemeentebestuur nog niet scherp in beeld waar explosieven mogelijk liggen. Medewerkers van een speciaal bureau brengen risicoplekken in kaart met een vooronderzoek. Dat doen ze door oude kaarten en en verslagen van bombardementsvluchten te bestuderen. De Weert verwacht dat het aantal plekken meevalt: "Etten-Leur was geen frontstad in de Tweede Wereldoorlog. Wel waren er bij de bevrijding bombardementen op verschillende plekken."

Vondsten

In Nederland worden met enige regelmaat explosieven gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurt vaak bij graaf- en baggerwerkzaamheden. Als ze worden verplaatst, kan dit groot gevaar opleveren voor werknemers en omwonenden. Ook dreigt vertraging voor bouwprojecten. Daarom laten steeds meer gemeenten een risicokaart maken. Het vooronderzoek vanuit Etten-Leur kost in totaal 26.900 euro. Het Rijk vergoedt in totaal zeventig procent van de kosten.

Opruimen

Opvallend is dat burgers sinds de coronacrisis meer explosieven uit de Tweede Wereldoorlog vinden. Dat meldt Defensie. Volgens het ministerie is dit te verklaren, doordat meer mensen thuis zijn en aan het tuinieren zijn geslagen. Ook gaan veel mensen met een metaaldetector het bos in. Er zijn nog geen meldingen geweest dat het fout is gegaan met zo'n bom. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) ruimt de bommen op. Gespecialiseerde medewerkers laten explosieven op een veilige plek tot ontploffing brengen. Wie vermoedelijk een bom vindt, kan contact opnemen met de politie op 0900-8844. Als dat nodig is, schakelen agenten de EOD in.[l]