Taxi's staan nu grotendeels stil. ARCHIEFFOTO
Taxi's staan nu grotendeels stil. ARCHIEFFOTO Foto:

Gemeenten betalen deeltaxivervoer door

ETTEN-LEUR - De West-Brabantse gemeenten steken de deeltaxibranche de reddende hand toe. Zij betalen de taxibedrijven door alsof de meeste ritten worden gereden. Op deze manier blijft het deeltaxivervoer in stand. Chauffeurs zien door de coronacrisis maar liefst 85 procent minder ritten.

DOOR MONIQUE JANSEN

PZN voert het deeltaxivervoer in West-Brabant uit. Zij besteden de ritten uit aan vijf taxibedrijven. In totaal hebben deze ondernemers 400 mensen in dienst. De deeltaxi rijdt van Woensdrecht tot Breda. Ook klanten uit Etten-Leur maken gebruik van deze voorziening om mobiel te blijven.

Wmo-klanten

De gemeenten betalen PZN uit alsof de meeste ritten worden gereden. Op deze manier blijft de voorziening bestaan. De deeltaxi is met name bedoeld voor cliƫnten met een beperking of senioren. De gemeente betaalt een gedeelte voor de kosten, zodat deze mensen toch betaalbaar kunnen reizen. Op dit moment maken deze doelgroepen nog maar weinig gebruik van de deeltaxi. Zij zijn erg vatbaar voor het virus en volgen daarom de adviezen van het RIVM op om zoveel mogelijk thuis te blijven.

'Alternatieve diensten
aanbieden'

Pakketten wegbrengen

PZN verzorgt het deeltaxivervoer in West-Brabant al meer dan twintig jaar. De gemeenten zien deze partij als een betrouwbare samenwerkingspartner. Het is niet dat de taxi's op dit moment helemaal stilstaan. "Taxibedrijven zijn bijvoorbeeld verplicht om alternatieve diensten aan te bieden, zoals het wegbrengen van pakketten voor zorginstellingen. Dat was een belangrijke voorwaarde om in te stemmen met de doorbetalen van PZN", geeft wethouder Frank Vrolijk aan.[l]