Wonen op maat in uw eigen huis

ETTEN-LEUR - Nederland en dus ook Etten-Leur vergrijst, over het algemeen wil men oud worden in eigen woning en met name de bekende omgeving. Het Centrum voor Wonen Etten-Leur biedt informatie en een vrijblijvend integraal advies om het langer zelfstandig wonen mogelijk te maken. Klanten zijn hier heel tevreden over, de dienstverlening wordt maar liefst met een 8,8 gewaardeerd, daar zijn wij bijzonder trots op! Momenteel kunnen wij klanten echter onvoldoende helpen wanneer er vragen komen over het (technisch) aanpassen van hun woningen.

Bewustwording
Het CvW wil inwoners van Etten-Leur preventief bewust maken van noodzaak tot aanpassing woning oftewel hun woning levensloopbestendig maken. Denk hierbij aan bredere toegang woning, bredere deuren, aanbouw bij woning (slaapkamer/badkamer), aanpassen badkamer/keuken of een traplift. Wanneer dat in relatie tot de huidige woning mogelijk is, zijn technische aanpassingen aan de woning gewenst of zelfs direct noodzakelijk. Hoe eerder men hier op anticipeert, hoe minder noodzakelijk een toekomstige dure aanpassing nodig is bij medische noodzaak.

Woonscan en/of bouwkundige inspectie
De woonscan is een mooie uitbreiding op de dienstverlening van het Centrum voor Wonen. Bij vragen over een verbouwing om de woning levensloopbestendig te maken gaat de officemanager in gesprek over de (on)mogelijkheden o.b.v. haar ervaringen, expertise van de partners en wensen van de klant. Wanneer blijkt dat een verbouwing gewenst is, kan vanaf nu snel actie ondernomen worden. Voor een voortraject of een kleine aanpassingen kan een vrijwilliger aan huis komen om een woonscan te maken. Indien er gedacht wordt aan een verbouwing of er zelfs al concrete bouwplannen zijn wordt onze partner Bouwinspecteurs ingeschakeld voor een volledige bouwinspectie met calculatie. De opvolging van de woonscan of bouwinspectie kan door CvW begeleid worden. Het centrum wil voor de uitvoering van de verbouwing Etten-Leurse bouwbedrijven inschakelen.
Via onze partners kunnen wij snel schakelen en ervoor zorgen dat de klant ook verder goed wordt begeleid.
1. Financiën: een overwaardeplan, verbouwingskrediet, een blijvers- of verzilverlening; Rabobank is de geschikte partner.
2. Woningwaarde/toekomstwaarde woning: KoningsWonen is de specialist om dit in beeld te brengen, welke aspecten voegen waarde aan de woning toe.
3. Verduurzaming: het toevoegen van verduurzamingsaspecten kan een meerwaarde bieden voor het geheel of wenselijk zijn vanuit de klant, DuurSaam Etten-Leur weet hier alles van.
4. Trouw juridische dienstverlening: bij ouder worden hoort ook: tijdig regelen wat er moet gebeuren als men wilsonbekwaam (bijvoorbeeld dement) wordt. Daarnaast nalatenschapsplanning; slim omgaan met vermogen om kosten en belasting te besparen.
5. Avoord: voor het levensloopbestendig maken en advies over (toekomstig) benodigde zorg door een ergotherapeut.

Bijdrage gemeente Etten-Leur
Gemeente Etten-Leur stelt een budget beschikbaar van € 17.500,- voor de komende 2 jaren, dit voor het opstarten en regelen van de nieuwe dienst en de benodigde communicatie acties. U mag van het CvW verwachten dat naast de uitgebreide communicatiecampagne, bewoners in de gemeente in de gelegenheid worden gebracht om hun woning levensloopbestendig te maken. Van kleine klussen tot ingrijpende verbouwingen, dit alles gericht op hun woonwensen en zo min mogelijk medische noodzaak.

Communicatie
Centrum voor Wonen wil – zodra het weer mogelijk is – presentaties geven in samenwerking met de ouderenbonden van Etten-Leur en ook in wijkcentra zoals; de Gong, de Linde, het Praotuis en d'n Drempel, maar ook in het Turfschip en de Nieuwe Nobelaer. Daarnaast worden er flyers verspreid, advertenties geplaatst in diverse media en zal sociale media een grote rol gaan spelen bij de communicatie. Heeft u al vragen over de nieuwe dienst? Neem dan gerust contact op met het Centrum voor Wonen via telefoon of email. [l]