De gehandicaptenzorg laat geen bezoek toe uit angst voor het coronavirus. ARCHIEFFOTO
De gehandicaptenzorg laat geen bezoek toe uit angst voor het coronavirus. ARCHIEFFOTO Foto: Amarant Zundert

Al wekenlang geen bezoek bij gehandicapten

ETTEN-LEUR - Versoepeling van de bezoekregeling voor instellingen waar gehandicapten wonen, zit er voorlopig niet in. Dat meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Op dit moment loopt een proef in 25 verpleegtehuizen waar bewoners weer op beperkte wijze visite mogen ontvangen. Een uitbreiding naar de gehandicaptenzorg ligt nog niet in het verschiet.


DOOR MONIQUE JANSEN


Amarant heeft zeven woonlocaties voor cliënten met een verstandelijke beperking in Etten-Leur. De zorginstelling zet geen tenten of karretjes in waarmee bewoners bijvoorbeeld raambezoek kunnen ontvangen. Dit soort initiatieven zijn te zien bij verpleeghuizen.


Contacten

Wel ziet Amarant dat het lastig is voor bewoners om geen bezoek te krijgen. "Daarom zetten onze medewerkers allerlei middelen in, om contact te houden, zoals beeldbellen, filmpjes maken van de dag die met elkaar worden gedeeld en het sturen van kaarten", vertelt woordvoerster Irma van den Meijdenberg: "We kijken daarom wat er op locatie mogelijk is aan contact met familie, waarbij veiligheid voorop staat, maar ook of cliënten een dergelijk bezoek cognitief aankunnen of niet." Op dit moment bekijkt Amarant of de bezoekregeling van de brancheorganisatie vertaald kan worden naar alle verschillende doelgroepen. Gezondheid en veiligheid van de bewoners en medewerkers blijft daarbij voorop staan.


Speciale ontmoetingsbus

Cliënten van SOVAK -een soortgelijke zorginstelling als Amarant- mogen binnenkort weer bezoek ontvangen. De zorgorganisatie werkt aan het ombouwen van een speciale bus, waar bewoners veilig hun naasten kunnen ontvangen. In de bus blijven cliënten en bezoekers op gepaste afstand van elkaar, waardoor er geen kans bestaat op de overdracht van het uiterst besmettelijke coronavirus COVID-19. Bij SOVAK wonen cliënten met diverse beperkingen. In de gemeente Etten-Leur beschikt de instelling over drie woonlocaties. Sinds de uitbraak van het coronavirus in maart geldt er een bezoekverbod op alle plekken. Ook liggen de dagbestedingslocaties stil.


Groot risico op complicaties

"Wij kennen een grote diversiteit aan cliënten met een gering en een groot risico op ernstige complicaties bij besmetting", vertelt woordvoerder Jeroen Rempt. Toch vindt SOVAK het belangrijk dat cliënten ook contact kunnen houden met hun dierbaren. Daarom kunnen bewoners beeldbellen. Alle woonlocaties zijn uitgerust met tablets. Op korte termijn wordt het mogelijk om elkaar in het echt te ontmoeten. Dat gebeurt door de omgebouwde bus te laten rijden. Die komt binnenkort langs op de locaties in Etten-Leur, Breda, Moerdijk, Drimmelen en Altena. Daarnaast kijkt SOVAK in samenwerking met medewerkers, vrijwilligers en familieleden van de cliënten of de bezoekregeling kan worden versoepeld.[l]